Mai mult de jumatate dintre IMM-uri nu sunt interesate de fondurile europene

Mai bine de jumatate dintre firmele mici si mijlocii (IMM) din Romania nu intentioneaza sa acceseze fonduri europene, in timp ce o firma din trei doar se informeaza cu privire la acest subiect, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR). Ponderea societatilor care au luat in serios posibilitatea finantarii afacerii din bani europeni este sub 5%, jumatate fiind in faza de elaborare a proiectului, iar cealalta jumatate contactand deja o firma de consultanta sau organizatie patronala pentru sprijin.

Reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri spun ca numarul ridicat al firmelor care nu intentioneaza sa acceseze fonduri europene poate fi pus pe seama prelungiriii pregatirilor Romaniei pentru gestionarea fondurilor structurale si de coeziune. Daca fondurile europene nu sunt tentante, autofinantarea ramane, in schimb, varianta cea mai la indemana.
Astfel, 7 societati din 10 apeleaza, ca principala metoda de finantare, la sursele proprii.

Ponderea celor care apeleaza la creditele bancare este mult mai mica (57%), iar cea a celor care recurg in primul rand la leasing este de doar 39%.

La capitolul prioritati strategice, 56% dintre IMM-uri se gandesc la amplificarea activitatilor de marketing, 50% au in vedere achizitia de noi tehnologii, in timp ce putin peste 40% dintre acestea isi indreapta atentia catre pregatirea intensa a fortei de munca si diversificarea productiei. Un interes mai scazut este manifestat pentru limitarea si combaterea poluarii, la care se gandeste doar o societate din patru.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.