Proiecte pentru modernizarea administratiei in Bacau

La Bacau a avut loc lansarea proiectului “Fondul de Modernizare pentru Administratia Publica Locale” in cadrul conferintei organizate de Institutia Prefectului judetului Bacau, in colaborare cu Unitatea Centrala pentru Reforma Administratiei Publice (UCRAP) din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative din Romania.

Proiectul face parte din programele PHARE RO 2005 si 2006 si are ca obiectiv continuarea implementarii reformei administratiei publice in domeniul descentralizarii si deconcentrarii, in general si a serviciilor publice, in particular.

Proiectele pot avea valoare maxima de 110.000 euro si pot viza realizarea de studii, cercetari si strategii pentru dezvoltarea administratiei publice locale, dotari IT, formare personal sau diseminare de informatii prin campanii de informare.

Din punct de vedere financiar, sunt considerate costuri eligibile cheltuielile pentru achizitionarea de echipamente noi sau second hand (numai cu aprobarea Ministerului de Finante), cu salarii pentru personalul implicat, cheltuielile de cazare, transport si diurna in deplasari pentru personalul implicat, consumabile, diseminare de informatii, audit, traduceri, iar in categoria costurilor eligibile indirecte sunt cuprinse cheltuieli administrative in valoare maxima de pana la 7%, precum si un buget de rezerva in valoare de pana la 5% din bugetul total al proiectului, ce poate fi utilizat doar cu autorizatie scrisa preliminara din partea Autoritatii Contractante.

Sunt considerate costuri neeligibile plata unor datorii sau comisioane, activitati ale altor proiecte, pierderi din diferenta de curs valutar, TVA, sau achizitionarea de terenuri sau cladiri, cu exceptia acelora necesare implementarii directe a proiectului, cu justificare foarte precisa si sa nu reprezinte o valoare mai mare de 30% din valoarea totala a proiectului.

Pentru scrierea proiectului, poate fi contractata o firma de consultanta care sa si gestioneze proiectul, aceasta fiind o cheltuiala eligibila cuprinsa in bugetul proiectului. De asemenea, s-a precizat faptul ca aplicantul trebuie sa asigure partea de cofinantare in valoare de 10% iar termenul final de depunere a proiectelor este 15 august.

In prezent este in plina desfasurare procesul de informare si documentare in vederea identificarii ideilor de proiect si stabilirea echipelor de scriere a acestora. La nivelul judetului Bacau se inregistreaza deja 29 de propuneri de proiecte pentru modernizarea serviciilor pentru situatii de urgenta si 12 pentru informatizare si dezvoltare locala, fiind implicate 46 de unitati administrative din judet.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.