Firmele renunta la autofinantare in favoarea creditelor bancare

Resursele oferite de sistemul bancar si de piata de leasing au devenit principalele surse de finantare pentru firmele din Romania.

Ieftinirea finantarilor acordate de sistemul bancar si de firmele din piata de leasing a determinat companiile care isi desfasoara activitate in tara noastra sa isi diversifice sursele de finantare. Totusi, fondurile proprii continua sa ramana principala resursa financiara a mediului privat romanesc.

Firmele au inceput sa se orienteze si spre resursele oferite de sistemul bancar sau de piata de leasing. Un studiu realizat de Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania arata faptul ca, pe parcursul anului trecut, aproape 69% din firmele inregistrate in tara noastra s-au autofinantat.

Peste jumatate din companiile inregistrate in tara noastra au apelat la sistemul bancar pentru a obtine surse de finantare. Datele CNIPMMR arata faptul ca, in 2006 fata de 2005, ponderea firmelor care au obtinut credite a sporit cu peste 9%. In plus, evolutia poate fi observata si in dinamica soldului creditelor acordate sectorului privat.

Totodata, o alta sursa de finantare de care au beneficiat firmele din tara noastra a provenit din piata de leasing. Pe parcursul anului 2006, circa 29% din companii au beneficiat de finantari in sistem leasing, cu aproape 105 mai mult decat in 2005. In plus, companiile care ofera astfel de finantari estimeaza ca, la nivelul anului curent, intregul sector va urca la circa 3,4 miliarde de euro, cu aproximativ 15% in plus fata de rezultatele inregistrate in 2006.

O alta sursa de finantare spre care incep companiile sa se orienteze este piata de capital. Desi la nivelul intregii tari, mai putin de 1% din companii apeleaza la aceasta resursa, cea mai mare pondere este inregistrata in nord-vestul tarii.

Totusi, anul acesta ar putea aduce o revenire a factoringului printre sursele de finantare, jucatorii din aceasta piata estimand un volum al contractelor de peste un miliard de euro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.