Cele trei feluri de a pierde banii UE

Autoritatile romane scapa fonduri europene printre degete din cauza rafuielilor politice, a smecheriilor contractorilor si a birocratiei.

Ministerul Integrarii va da in judecata Consiliul Judetean (CJ) Constanta pentru blocarea unui proiect finantat de UE, in urma careia Comisia Europeana a somat Romania sa returneze sase milioane de euro.

Ministrul Anca Boagiu a declarat la Cluj ca presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, a anulat abuziv autorizatia de constructie a unui pavilion expozitional, dupa ce constructia acestuia fusese demarata cu bani europeni. Proiectul a fost declarat neeligibil pentru finantare, iar Comisia Europeana a notificat ministerul sa returneze banii. Boagiu considera ca cei care trebuie sa plateasca sunt reprezentantii autoritatilor locale.

Potrivit lui Boagiu, CJ Constanta a mai pierdut si un proiect ISPA de 17 milioane de euro la care OLAF a gasit niste nereguli, caz in care DNA face cercetari. Ministrul Integrarii a declarat ca in Constanta a mai fost ingropat si un al treilea proiect, privind persoanele cu handicap. Si la Braila exista un proiect inghetat tot din cauza neintelegerilor intre tabere politice.

Alte proiecte au inghitit mai multi bani decat era stabilit initial si au intarziat din diverse motive de care se folosesc constructorii pentru a trage bani.

La Pascani, in timpul sapaturilor pentru un proiect ISPA, s-a gasit o mana din al Doilea Razboi Mondial si a durat patru luni pana sa se angajeze o firma cu detector de metale pentru securizarea zonei. In Mehedinti, la reabilitarea unui tronson de drum, o alunecare de teren a blocat lucrarile. Constructorul a refuzat sa traverseze zona accidentata si sa mute utilajele, invocand normele de protectie a muncii.

Boagiu sustine ca in special firmele grecesti traiesc din aceste clauze prin care cer bani suplimentari si imping contractele aproape de data expirarii, riscand sa piarda finantarea. Reprezentantii Ministerului Finantelor considera ca nu s-ar mai pierde bani daca romanii ar avea si ei niste bani pentru situatii de urgenta.

In perioada urmatoare, patru dintre cele sase agentii de dezvoltare regionala vor pierde cite 47.000 de euro, pentru ca nu au dat la timp raportul de activitate catre Ministerul Integrarii. Termenul limita era 31 mai, iar nerespectarea lui duce la suspendarea celei de-a doua transe de plati, care reprezinta 20% din suma totala pe care urmau s-o primeasca.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.