Sprijin pentru cresterea competitivitatii economice

Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice” este unul din cele sapte programe operationale cu ajutorul carora se asigura la nivel national implementarea asistentei financiare comunitare prin fondurile structurale si reprezinta un instrument pentru realizarea prioritatilor identificate in Cadrul Strategic National de Referinta (CSNR) si Planul National de Dezvoltare 2007 – 2013.

Acest program raspunde, pe de o parte primei prioritati a PND 2007 – 2013: “Cresterea competitivitatii economice si dezvoltarea economiei bazate pe cunoastere” si pe de alta parte prioritatii a doua a Cadrului Strategic National de Referinta (CSNR), respectiv “Cresterea competitivitatii economice pe termen lung”, contribuind in acelasi timp, in masuri diferite, la implementarea tuturor celorlalte prioritati ale CNSR.

Obiectivul general al POS CCE este cresterea productivitatii intreprinderilor romanesti in vederea reducerii decalajelor fata de productivitatea medie la nivelul Uniunii. Astfel se urmareste ca masurile intreprinse sa genereze pana in 2015 o crestere medie a productivitatii de cca. 5,5% anual care sa permita Romaniei sa atinga un nivel de aproximativ 55% din media UE.

Implementarea POS CCE va fi sustinuta printr-un buget total de cca 3,011 miliarde euro alocati pentru intreaga perioada de programare, din care contributia Uniunii Europene este de aproximativ 84,83% (2,554 miliarde euro), restul fiind reprezentat de cofinantarea din bugetul national.

Elaborarea POS CCE a luat in considerare analiza situatiei curente a antreprenoriatului si inovarii, cu accentuarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), resursele pentru domeniul cercetarii, dezvoltarii si inovarii (CDI), tehnologia informatiei si comunicatiilor (TIC), eficienta energetica si protectia mediului in sectorul energetic.

Avand in vedere deopotriva, posibilitatile identificate pentru imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor romanesti pentru a face fata noilor provocari si folosirea oportunitatilor de a opera pe Piata Unica Europeana, cat si eligibilitatea Romaniei pentru sprijinul oferit de Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), in cadrul POS CCE au fost definite cinci axe prioritare:

– Axa prioritara 1: Un sistem inovativ si eco-eficient de productie;

– Axa prioritara 2: Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate;

– Axa prioritara 3: Tehnologia informatiei si comunicatiilor pentru sectoarele privat si public;

– Axa prioritara 4: Cresterea eficientei energetice si a sigurantei in aprovizionare, in contextul combaterii schimbarilor climatice;

– Axa prioritara 5: Asistenta Tehnica.

Coordonarea programului operational este asigurata de catre Autoritatea de Management pentru POS CCE din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, iar implementarea operatiunilor se va realiza prin organismele intermediare desemnate pentru fiecare axa prioritara.

Se estimeaza ca primele apeluri pentru depunerea proiectelor se vor lansa incepand cu luna septembrie, dupa aprobarea si publicarea Documentului Cadru de Implementare. Lansarea apelurilor va fi precedata de publicarea ghidurilor, cat si a altor informatii utile beneficiarilor.

Sursa: Ministerul Economiei si Finantelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.