Cel putin 800.000 de euro deturnari de fonduri europene in 2007

In dosarele trimise in judecata anul acesta de procurorii DNA prejudiciile rezultate din fraudarea fondurilor europene au fost estimate la 800.000 de euro, jumatate din aceasta suma fiind deturnata intr-un singur dosar ai caror faptuitori au fost trimisi in judecata in luna mai.

12 iulie – DNA a trimis in judecata dosarul in care Mihai Puwak, sotul fostului ministru PSD al Integrarii Europene, Hildegard Puwak, pentru deturnare de fonduri europene.

Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Iosif Mihai Puwak, asociat si administrator al societatii Geroconstruct SRL, sub acuzatia de deturnare de fonduri si schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata.

22 mai – DNA a trimis in judecata doi presedinti de ONG-uri si alte persoane pentru deturnare de fonduri europene avand un prejudiciu estimat de 400.000 de euro.

Procurorii DNA i-au trimis in judecata pe Claudiu Oteleanu, presedinte al Asociatiei pentru Dezvoltare, Democratie si Integrare Europeana si pe Anca Pepelea, presedintele Ligii pentru Apararea Drepturilor celor Tineri, pentru deturnarea a 400.000 de euro din fonduri europene.

Oteleanu si Pepelea au fost trimisi in judecata pentru folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene si pentru schimbarea fara respectarea prevederilor legale a destinatiei fondurilor obtinute.Alaturi de cei doi a mai fost trimis in judecata pentru aceleasi infractiuni Ioan Lungeanu, presedintele Societatii BrAnt SF Promotion.

5 aprilie – DNA Iasi a trimis in judecata dosarul primarului unei localitati pentru deturnare de fonduri europene (PHARE) intr-un dosar cu finantare pentru etnia rroma. Prejudiciu a fost estimat la 41.000 euro.

Procurorii anticoruptie l-au trimis in judecata pe edilul sef al comunei Popesti, judetul Iasi, Nicolae Mocanu, sub acuzatia de abuz in serviciu si fraudarea unei sume de aproximativ 41.000, fonduri PHARE date pentru un program destinat imbunatatirii conditiilor de viata ale romilor, in conditiile in care nu existau romi la Popesti, judetul Iasi.

17 aprilie – DNA Bucuresti a trimis in judecata dosarul presedintelui unei asociatii nationale in domeniul turismului presedinte asociatie pentru deturnare de fonduri, dintr-un program de finantare a turismului rural. Prejudiciul a fost estimat la 9640 euro.

Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a Mariei Stoian, preseditele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), pentru deturnare de fonduri din bugetul Comunitatilor Europene. Maria Stoian, presedinte al ANTREC a fost trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunilor de deturnare de fonduri si tentativa la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene.

27 martie – DNA Iasi a trimis in judecata directorii unei societati din Vaslui pentru un prejudiciu estimat 51.760 euro – fonduri SAPARD.

Procurorii anticoruptie Iasi au trimis in judecata a doi directori ai societatii Hidrotehnica Vaslui si un diriginte de santier, pentru ca au incarcat cu circa 52.000 de euro deconturile pentru un contract realizat din fonduri SAPARD. Cei trei au obtinut fonduri SAPARD prezentand situatii de lucrari si documente false, provocand astfel un prejudiciu de 172.809 lei, adica aproximativ 51.760 euro.

19 februarie – DNA Craiova a trimis in judecata un expert in programe regionale intr-un dosar de fraudare a fondurilor UE cu un prejudiciu estimat la 270.000 ron.

Procurorii anticoruptie din Craiova au dispus trimiterea in judecata a unui expert in programe regionale din cadrul Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia si a patroanei unei firme, acuzati de fraude cu fonduri PHARE.

Procurorii au trimis-o in judecata, in stare de arest preventiv pe Marieta Nanciu, administrator si asociat unic al SC Harmony Still SRL Drobeta Turnu Severin, pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea si pentru schimbarea fara respectarea prevederilor legale a destinatiilor fondurilor obtinute.
Ministerul Integrarii Europene s-a constituit parte civila in cauza in vederea recuperarii prejudiciului in valoare de 268.014,76 RON.

Sursa: News In

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top