Condamnare pentru deturnarea fondurilor europene

Tribunalul Iasi a decis mentinerea pedepsei de doi ani de inchisoare cu suspendare pentru Vladimir Crusnevschi, un barbat in varsta de 47 de ani, care a deturnat cateva zeci de mii Euro din fondurile comunitatii europene.

Cu toate ca prima decizie de condamnare a acestuia a fost luata de Judecatoria Iasi in luna septembrie 2006, si pana in prezent Crusnevschi a ramas singurul iesean condamnat pentru infractiuni cu privire la fondurile europene.

Urmatorul condamnat ar trebui sa fie Magda tepoi, directorul Camerei Regionale de Comert si Industrie Iasi, insa aceasta tot trage de timp cu tot felul de cereri sau amanari care tergiverseaza judecarea cauzei.

In dosarul lui Crusnevschi paguba creata a fost inapoiata de acesta, in speranta ca va fi achitat. Pentru ca a returnat banii deturnati, acesta va ramane cu aceasta pata pe cazier, insa nu va sta in puscarie.

Pe data 9 iunie 2003, a depus la Agentia Regionala de Dezvoltare Regionala Sud – Vest Oltenia o cerere de finantare nerambursabila din cadrul schemei de finantare intitulata “Asistenta pentru intreprinderi mici si mijlocii” din programul Phare 2001. Titlul proiectului inaintat de catre societatea comerciala reprezentata de catre Crusnevschi catre Autoritatea de Implementare, adica Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia, a fost “Cuiele si plasa noastra – garantia calitatii”.

Pentru a sustine acest titlu nu doar in sensul figurat, ieseanul a infiintat societatea comerciala Levrombel SRL, care avea ca obiect de activitatea fabricarea cuielor si a plasei de sarma sudata.

Pentru “Cuiele si plasa noastra – garantia calitatii”, suma totala care trebuia investita era de 120 mii Euro. Din aceasta suma, contributia proprie a firmei lui Crusnevschi trebuia sa fie de 48 mii Euro, adica 40 la suta din valoarea totala a proiectului, iar cea externa de 72 mii Euro. Dincolo de banii pe care trebuia sa-i ia din bugetul general al Comunitatii Europene, suma de 360 milioane lei (36 mii RON) a intrat in conturile societatii comerciale Levrombel SRL chiar din bugetul Guvernului Romaniei. Scopul acestui proiect a fost acela de dezvoltare a capacitatii de productie de cuie si plasa de sarma sudata, prin achizitionarea unor utilaje si echipamente moderne care sa corespunda cu normele Uniunii Europene. Licitatiile care au avut loc pentru achizitionarea de utilaje si materie prima au fost trucate iar banii au intrat, prin diferite metode in buzunarul lui Crusnevschi. Dupa ce a facut deturnarea de fonduri, Crusnevschi a vandut firma unui cetatean din Republica Moldova.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.