Producatori agricoli vor fi despagubiti peste cateva saptamani

Agricultorii care au infiintat culturi de cereale paioase in toamna anului 2006 si primavara lui 2007 vor primi despagubiri pentru culturile calamitate de seceta.

Directia Agricola a trimis la ministerul de resort documentatia pentru acordarea despagubilor producatorilor agricoli ale caror culturi au fost calamitate de seceta. Se asteapta ca in maxim cateva saptamani sa fie deblocate fondurile disponibilizate in acest sens.

Vor primi subventii agricultorii care au infiintat culturi de cereale paioase in toamna anului 2006 si primavara lui 2007. Astfel la nivelul Directiei Agricole Iasi au fost inregistrata o suprafata de 40.882 hectare insamantata cu paioase, din care doar 23.723 hectare sunt asigurate.

Din totalul de teren s-a raportat o suprafata de 20.826 hectare calamitate in procent de peste 50%. Suprafata totala pentru care au fost cerute despagubiri este de 15.100 hectare.

Suma estimata ca fiind disponibila pentru culturile calamitate este de peste 8 milioane lei ron, iar suma care revine pentru un hectar nu depaseste 560 lei ron. Probleme foarte mari exista la persoanele care nu au terenul asigurat. Acestia momentan nu beneficiaza de niciun fel de subventie, si se cauta de la nivel de minister o rezolvare a acestei probleme.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.