Fonduri pentru Programele de Cooperare Transfrontaliera ale Romaniei pentru 2006

Ministrul Economiei si Finantelor, domnul Varujan Vosganian, si domnul Onno Simons, insarcinat cu afaceri, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, au semnat Acordurile de Finantare privind Programele de Cooperare Transfrontaliera ale Romaniei pentru 2006: Programul de Cooperare Transfrontaliera cu Bulgaria 2006, Programul de Cooperare Transfrontaliera a Romaniei cu Ungaria 2006, Programul de Cooperare Transfrontaliera a Romaniei cu Serbia 2006, Programul de Cooperare Transfrontaliera a Romaniei cu Moldova 2006, Programul de Cooperare Transfrontaliera a Romaniei cu Ucraina 2006.

Din bugetul Phare 2006 acordat Romaniei de Uniunea Europeana, pentru aceste proiecte a fost alocata suma de 35,996 milionane euro. La aceasta se adauga 11,454 milioane euro co-finantarea nationala de la bugetul de stat pentru investitii (dezvoltare economica si sociala, scheme de finantare de tip grant, infrastructura, infrastructura de afaceri).

Masurile prevazute in cadrul Acordurilor de Finantare prevad acordarea de sprijin autoritatilor romane pentru:

 1. Programul de Cooperare transfrontaliera a Romaniei cu Bulgaria 2006, cu patru obiective generale:

 2. – intarirea cooperarii si stimularea integrarii intre cele doua tari si Uniunea Europeana si sprijinirea stabilitatii si securitatii in regiune;

  – promovarea bunei vecinatati si stabilitatii regiunilor de frontiera ale tarilor din Europa Centrala si de Est (in special a regiunii de frontiera dintre Romania si Bulgaria) prin finantarea de proiecte care vor aduce beneficii tangibile regiunilor si comunitatilor de pe ambele parti ale granitei;

  – promovarea cooperarii intre regiunile de frontiera din ambele tari, ajutarea acestor regiuni sa depaseasca problemele specifice dezvoltarii ce se pot ivi datorita pozitiei lor in cadrul economiilor nationale, in interesul comunitatilor locale si intr-o maniera compatibila cu protectia mediului;

  – promovarea cresterii si dezvoltarii de retele de cooperare de fiecare parte a frontierei si stabilirea de legaturi intre acestea si retelele comunitare mai dezvoltate;

 3. Programul de Cooperare transfrontaliera a Romaniei cu Ungaria 2006, avand ca obiectiv general apropierea dintre populatia, comunitatile si actorii economici din regiunea de frontiera pentru a crea o baza solida pentru o dezvoltare economica si sociala echilibrata, asigurandu-se astfel oportunitati optime pentru cele doua tari.
 4. Programul de Cooperare transfrontaliera a Romaniei cu Moldova 2006, vizand obtinerea unei dezvoltari socio-economice sustenabile a regiunilor eligibile din Romania si Moldova prin dezvoltarea principiului cooperarii transfrontaliere.
 5. Programul de Cooperare transfrontaliera a Romaniei cu Serbia 2006, care urmareste obtinerea unui nivel echilibrat de dezvoltare socio-economica in regiunile eligibile din Romania si din Serbia, prin dezvoltarea principiului de cooperare transfrontaliera.
 6. Programul de Cooperare transfrontaliera a Romaniei cu Ucraina 2006 avand ca obiectiv general imbunatatirea integrarii transfrontaliere intre regiunile de granita prin crearea unor baze adecvate pentru dezvoltarea economica sustenabila.

Pentru mai multe detalii:

Ministerul Economiei si Finantelor

Tel: 0741 267 463

E-mail: [email protected]

Sursa: Ministerul Economiei si Finantelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.