Acordul de Finantare referitor la Programul de sprijin comunitar in domeniul securitatii nucleare pentru Romania 2006

Ministrul Economiei si Finantelor, domnul Varujan Vosganian, si domnul Onno Simons, insarcinat cu afaceri, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, au semnat Acordul de Finantare referitor la Programul de sprijin comunitar in domeniul securitatii nucleare pentru Romania 2006, acestui program fiindu-i alocata suma de 7,68 milioane euro din bugetul Phare 2006.

La alocarea Phare in valoare de 7,68 milioane euro se adauga co-finantarea nationala de la bugetul de stat pentru investitii in suma de 1,3 milioane euro. Sistemul de co-finantare a contractelor va fi comun, de tip “joint co-financing”.

Masurile prevazute in cadrul Acordului de Finantare prevad acordarea de sprijin autoritatilor romane pentru

 • Imbunatatirea capabilitatii personalului CNCAN in vederea evaluarii Raportului Periodic de Securitate Nucleara pentru centrala nucleara de la Cernavoda, Unitatea 1.

 • Obiectivul proiectului consta in imbunatatirea procesului de reglementare a evaluarii si revizuirii Centralei Nucleare de la Cernavoda, Unitatea 1 in faza de operare si in dezvoltarea capabilitatii CNCAN in acest domeniu. Proiectul va contribui, de asemenea si la finalizarea cadrului de reglementare in vigoare pentru raportul periodic de securitate nucleara al Centralei nucleare de la Cernavoda.

 • Consolidarea din punct de vedere tehnic a CNCAN si a capabilitatii sale cu accent pe practicile referitoare la protectia impotriva radiatiilor.
 • Proiectul are ca scop dezvoltarea procedurilor in vederea imbunatatirii capacitatii CNCAN in domeniul protectiei impotriva radiatiilor rezultate in urma folosirii de dispozitive medicale generatoare de radiatii ionizante.

 • Proiectare si evaluare din punct de vedere al securitatii pentru autorizarea construirii depozitului national Saligny L/IL W.
 • Proiectul urmareste conceperea proiectului detaliat al depozitului la mica adancime pentru deseuri radioactive de nivel scazut si mediu, in vederea lansarii ulterioare a cererilor de oferte pentru construirea acestuia.

 • Dezafectarea in conditii de siguranta a reactorului de cercetare VVR-S de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei.
 • Reactorul de cercetare VVR-S din cadrul Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei a fost oprit in 1997, iar in anul 2002 Guvernul Romaniei a decis dezafectarea acestui reactor. in consecinta, a fost elaborat un plan de dezafectare, care va fi inaintat CNCAN, dupa monitorizarea peer review realizata cu sprijinul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica. in acest context, proiectul vizeaza furnizarea IFIN-HH de sprijin tehnic, atat pentru dezvoltarea expertizei cat si pentru furnizarea de echipament pentru fazele I si II ale dezafectarii.

 • Modernizarea centralei de tratare a deseurilor radioactive a Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei.
 • Instalatiile de tratare si reconditionare a deseurilor radioactive aflate in dotarea Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei sunt in majoritatea cazurilor uzate. Renovarea si modernizarea acestora constituie o conditie esentiala pentru dezafectarea si demontarea reactorului VVR-S.

 • Modernizarea instalatiei de depozitare a deseurilor radioactive Baita-Bihor.
  • Functionarea depozitului pentru deseuri radioactive de la Baita Bihor a inceput in 1985 in pofida faptului ca acesta nu era pe deplin echipat. in timp, echipamentele s-au degradat si au nevoie urgenta de renovare si modernizare. Aceasta cerinta a devenit din ce in ce mai importanta, in urma deciziei de dezafectare si demontare a reactorului de cercetare VVR-S, care va genera o cantitate mare de deseuri radioactive de depozitat la Baita.

   Pentru mai multe detalii:

   Ministerul Economiei si Finantelor;

   Tel: 0741 267 463;

   E-mail: [email protected]

Sursa: Ministerul Economiei si Finantelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.