UniCredit: 50% din creditele noi le dam din strainatate

Bancherii prefera sa imprumute bani direct din Vest, datorita dobanzilor mici.

Peste 50% din creditele corporate in valuta acordate de UniCredit Tiriac de la inceputul acestui an, respectiv de fostele HVB Tiriac si UniCredit Romania, au reprezentat finantari inregistrate direct in strainatate, din cauza costului rezervelor minime obligatorii.

Toate volumele mari sunt afara si este vorba mai ales de credite pentru investitii. Este un efect evident al politicii BNR de a mentine un cost ridicat al creditului in valuta acordat de bancile locale si deja clientii societati mari si multinationale sunt practic expusi preponderent in strainatate.

Bancile locale se ocupa de aranjarea si urmarirea contractelor de finantare, in timp ce banii vin de la bancile-mama.

O imagine a expunerii externe in valuta a companiilor poate fi data de statistica datoriei externe, care arata ca datoria externa privata, negarantata public, a ajuns la sfarsitul lunii mai la 17,6 miliarde de euro, in crestere cu aproape 42% fata de nivelul din mai 2006.

Mai ales in ultimul an, din ce in ce mai multe companii au ales sa contracteze credite in valuta chiar de la banci fara prezenta locala, dar care pot oferi costuri mai avantajoase. Acest fenomen preseaza si mai mult bancile locale pentru a coopera cu institutiile-mama pentru a aranja linii de finantare la preturi competitive. Bancile locale ar urma sa se concentreze mai ales pe asigurarea finantarilor locale pentru capital de lucru.

Concurenta este dura in finantarea de proiecte imobiliare. De pilda, KBC a acordat credite pentru patru proiecte ale BelROM, constand in dezvoltarea unor parcuri de retail si a unor centre comerciale in Bacau, Sibiu, Targu Mures si Braila, fiecare cu valoarea de 25 – 40.000.000 euro. De asemenea, Piraeus Bank Grecia a aranjat cu ajutorul filialei locale o finantare de circa 70% din valoarea de 35 mil. euro a doua proiecte rezidentiale dezvoltate de Raptis Kavouras.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.