Proiect de lege privind Gruparile Europene de Cooperare Teritoriala

A fost stabilit cadrul legislativ pentru Gruparile europene pentru cooperare teritoriala.

Parlamentul European a aprobat Regulamentul nr. 1082, care stabileste cadrul legislativ comunitar necesar infiintarii unor structuri cu personalitate juridica, denumite Grupari europene pentru cooperare teritoriala (GECT), cu scopul de a facilita si de a promova cooperarea transfrontaliera, transnationala si/sau interregionala, denumita in continuare cooperare teritoriala, intre membrii sai, exclusiv in scopul de a consolida coeziunea economica si sociala.

Rolul acestor grupari se va concentra, in mod special, fie asupra managementului si implementarii programelor de cooperare teritoriala, fie asupra managementului si implementarii proiectelor co-finantate de catre Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, Fondul Social European si/sau prin Fondul de Coeziune, dar pot realiza si alte actiuni specifice de cooperare teritoriala intre membrii lor, cu sau fara contributia financiara comunitara.

Regulamentul intra in vigoare la data de 1 august 2007, cu exceptia articolului 16, care se aplica incepand cu 1 august 2006. Articolul 16 alin.1 prevede ca “Statele membre adopta dispozitiile corespunzatoare pentru a garanta aplicarea efectiva a prezentului regulament”.

Pentru asigurarea compatibilitatii dintre legislatia nationala si prevederile comunitare, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, in colaborare cu Departamentul pentru Afaceri Europene, Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Justitiei, Ministerul Economiei si Finantelor si alte organisme ale administratiei publice centrale, a elaborat proiectul de Lege privind Gruparile Europene de Cooperare Teritoriala.

Sunt prezentate spre consultare urmatoarele documente:

Expunere de motive

Proiect de Lege privind Gruparile Europene de Cooperare Teritoriala – varianta 1

Regulamentul nr. 1082 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 iulie 2006 privind instituirea Gruparii europene de cooperare teritoriala (GECT), publicat in Jurnalul Oficial al Comunitaţilor Europene nr. L 210 din 31 iulie 2006 (varianta in limba romana)

Publicul poate trimite comentarii si propuneri scrise la:

Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor

Adresa: strada Apolodor, nr.17, latura Nord, sector 5

Email:[email protected],
[email protected]

Sursa: Ministerul Integrarii Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.