80% din agricultori, loviti de suprimarea subventiilor

Decizia Ministerului Agriculturii de a nu mai subventiona prima de asigurare pentru culturi loveste 80% dintre agricultori. Daca nu vor primi nici subventiile pentru culturile de primavara la timp, ne asteapta vremuri grele.

Primele pentru asigurarea culturilor agricole si a animalelor nu mai sunt subventionate incepand cu luna august 2007. Agricultorii care vor sa mai primeasca despagubiri de la stat in caz de seceta, grindina sau inundatii trebuie sa incheie un astfel de contract. Majoritatea agricultorilor abia isi permit sa infiinteze culturile, mai mult de 80% dintre ei avand in exploatatie suprafete mici, potrivit estimarilor Agrostar. Seceta a parjolit culturile anul trecut, astfel ca agricultorii nu au incasat mare lucru din vanzarea productiei.

De aceea, pentru multi dintre ei, banii pentru asigurare atarna greu in buget. Principalele riscuri asigurate de companiile de profil sunt ingheturile tarzii de primavara, grindina, ploile torentiale, furtuna, incendiul, alunecarile de terenuri cultivate sau ingheturile timpurii de toamna. Tariful de prima se calculeaza in functie de costul lucrarilor, de la infiintarea culturii si pana la recoltare, si de zona de risc. Pentru un hectar de grau sau orz agricultorul va scoate din buzunar 25 de lei la Asirom si intre 62 si 105 lei la Generali.

In cazul culturii de rapita, costul politei se majoreaza cu aproximativ 10-15%, cota fiind de circa 2,9 – 4,5% din costurile lucrarilor, pana la 112,5 lei. Costurile estimative pentru un hectar de grau, orz sau rapita se ridica la 2.500 de lei. La cultura de rapita, pentru aceleasi riscuri, cota de prima variaza intre 2,9%-4,5%, iar prima urca pana la 112,5 lei. Cand vine vorba de pomi fructiferi, vita de vie sau legume, tarifele urca si pana la 900-1.000 de lei.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.