Fonduri europene folosite romaneste

Un alt drum SAPARD, in valoare de
1 milion euro, are probleme din cauza inundatiilor constante si a lipsei unui proiect de mediu, care sa arate dificultatile zonei.

Lista proiectelor SAPARD cu probleme devine pe zi ce trece mai mare. Controlul reprezentantilor Directiei de Control si Antifrauda a atras atentia asupra unui tronson din drumul ce trece prin Valea Bahluiului, din satul Totoiesti, comuna Erbiceni, proiect SAPARD in valoare de 1 milion euro cu beneficiar public. Din cauza inundatiilor si a lipsei unui proiect de mediu, care sa arate probleme zonei, mai bine de 400 metri de sosea au fost devastati de calamitati.

“Sunt probleme pe o portiune de 400 metri de sosea pe tronsonul care trece prin Valea Bahluiului. Aici, din cauza calamitatilor, in primul rand a inundatiilor, portiunea respectiva a fost erodata la baza si astfel a fost afectata structura. In general, principala cauza pentru problemele drumurilor SAPARD este legata de lipsa unui studiu geo, inainte de inceperea proiectului, care sa arate unde vor intampina dificultati constructorii. Daca acest studiu era facut, acestia cunosteau situatia si inaltau zona, in asa fel incat sa nu fie afectata de inundatii”, a declarat ieri Eugen ticau, directorul executiv al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Pentru ca drumul este inca in perioada de garantie, firma care a castigat licitatia este obligata sa il refaca, legislatia Uniunii Europene specificand faptul ca dupa 5 ani de zile din momentul inceperii lucrarii, acesta trebuie sa fie intact.

In caz contrar, banii vor trebui sa fie returnati din bugetul comunei.

“Pagubele vor fi suportate de catre comunele care au demarat proiectul. Cea mai mare problema a acestora este faptul ca sunt aprobate niste proiecte pentru distante mari cu bani putini, fapt din care nu poate iesi nimic bun. In curand vom fixa o lista de preturi orientative care vor trebui sa fie respectate de firmele ce doresc sa participe la licitatii pentru a nu mai intalni cazuri in care sunt facute proiecte de anvergura cu bani putini”, a sustinut Ticau.

Aceleasi cauze stau si la baza drumurilor SAPARD din Popricani si Vladeni care arata deplorabil din cauza lucrarilor facute in bataie de joc. Reprezentantii APDRP atrag atentia asupra faptului ca aceleasi probleme pot aparea si la alte drumuri, precum cel din Miroslava, in apropiere de Metro. Primarul comunei Erbiceni, Constantin Ivan, nu a putut fi contacta telefonic.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.