Incepe plata despagubirilor pentru seceta

Primii 140 de producatorii agricoli care au avut culturile afectate de seceta si au depus la Directia Agricola si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) dosarele pentru despagubiri isi vor primi banii. Valoarea totala a despagubirilor va ajunge la aproximativ 85 miliarde lei (8,5 milioane RON) si vor fi acordate pentru cele 15 mii de hectare teren afectate.

De mentionat faptul ca sumele sunt date in baza prevederilor Legii 381 / 2002 si reprezinta 70% din cheltuielile efectuate de producatorul agricol pana la data producerii fenomenului, dar nu mai mult de 7,5 milioane lei pe hectarul de grau, 7 milioane pe hectarul de orz, orzoaica si 6 milioane lei pentru rapita. Cele mai multe dosare au fost depuse pentru culturile de grau si pentru cele de rapita, iar pe ultimul loc sunt cele pentru orzoaica de primavara.

Chiar daca oamenii isi vor primi banii, inca mai exista problema furajelor necesare pentru perioada de iarna. In acest sens, vor fi identificate toate culturile de porumb care au suferit de pe urma secetei si se va incerca acoperirea deficitului de furaje din acest moment, in conformitate cu legea 381 din 2002 a despagubirilor in caz de calamitati in agricultura.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.