Germania: Stimulente financiare pentru folosirea energiei regenerabile

Utilizarea energiei regenerabile pentru incalzirea si iluminatul caselor sau birourilor sunt finantate de stat in Germania.

Germania genereaza 55% din energia fotovoltaica pe plan mondial prin panourilor instalate intre Marea Baltica si Muntii Padurea Neagra.

Performanta nu ar fi fost posibila fara o lege intrata in vigoare in 2000. Actul normativ prevede acordarea de stimulente financiare celor care apeleaza la surse de energie regenerabila pentru a-si incalzi si lumina casele sau birourile. Daca produc prin mijloace proprii energie solara, eoliana sau hidro, ei primesc o suma garantata de la companiile de energie locale.

Acestea sunt obligate prin lege sa cumpere, timp de 2 decenii, energie solara la un pret de aproape 4 ori mai mare decat pretul pietei, o parte din bani ajungand la proprietarii celor 300.000 de sisteme fotovoltaice din Germania: persoane private, fermieri si mici intreprinzatori. Astfel, investitia se amortizeaza in aproximativ 10 ani.

Sectorul energiei regenerabile inregistreaza o evolutie spectaculoasa in Germania. Guvernul de la Berlin si-a propus ca, pana in 2020, 27% din energia totala sa fie eoliana, solara sau hidro. Momentan, procentul este de 13%.

De asemenea, numarul specialistilor implicati numai in producerea de energie solara ar urma sa creasca substantial, de la 45.000 la 200.000, estimeaza fostul ministru german al mediului, Juergen Trittin, initiatorul legii din 2000. Aceasta a servit ca model pentru tari ca Spania, Portugalia, Grecia, Franta si Italia.

Sursa:
Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.