Oferta de credite pentru IMM-uri

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) incep sa beneficieze de tot mai multe produse de creditare. Daca pana acum cativa ani portofoliile de credite destinate patronilor erau extrem de anemice, in prezent oferta bancilor a devenit exploziva. Institutiile financiare dau bani atat pentru achizitii de imobile, cat si pentru plata datoriilor bugetare sau sustinerea productiei, lucru care nu i-a lasat indiferenti pe intreprinzatori. In prezent, mai mult de jumatate din IMM-urile romanesti sunt debitoare ale sistemului bancar.

In ultimul an, 56,62% dintre IMM-uri au apelat la credite bancare. Ponderea este mai ridicata in cazul firmelor cu varste de peste 15 ani – 63,37%, precum si in cazul intreprinderilor mijlocii (62,99%). Pe zone geografice, IMM-urile din Sud sunt campioanele creditelor bancare (69,29% contracteaza credite), urmate de cele din Sud-Vest (66,67%) si de cele din Vest (58,33%).

La polul opus se plaseaza IMM-urile din regiunea Centru, care angajeaza imprumuturi doar in proportie de 35,82%. In Bucuresti, circa jumatate din IMM-uri se imprumuta de la banci.

BCR are o oferta variata de credite pentru firme. Banca acorda imprumuturi pentru: achizitii si constructii imobiliare (inclusiv de locuinte convenabile si case de vacanta), prefinantarea exporturilor, finantarea productiei, cumpararea de terenuri agricole, achizitia de actiuni si parti sociale etc.

In cazul creditului pentru investitii, care poate fi aprobat pentru o perioada de pana la 28 de ani, plafonul maxim de finantare se stabileste in functie de necesitatile clientului si de posibilitatile lui de rambursare. Un credit special oferit de BCR este cel pentru “curatarea cazierului fiscal”, gratie caruia companiile care nu sunt in faliment sau in executare silita isi pot achita datoriile catre bugete si fondurile speciale. Creditul se deruleaza in 5 ani, fara perioada de gratie.

BRD ofera credite atat pentru IMM-urile nou-infiintate, cat si pentru cele cu varste de peste un an. Creditele destinate firmelor cu o activitate de pana la un an sunt fie de investitii (cu o valoare maxima de 75.000 lei – se finanteaza 75% din valoarea proiectului, pe 60 de luni, cu o perioada de gratie de maximum 6 luni, cu gaj, ipoteca sau alte garantii stabilite in acord cu beneficiarul), fie de finantare a activitatii curente (in valoare de maximum 35.000 lei, pe 12 luni, cu posibilitati de rambursare la scadenta ori in rate sau de prelungire).

Pentru IMM-urile cu varste de peste 12 luni, oferta de finantari este mai bogata. BRD finanteaza: necesitatile de capital de lucru in activitatea curenta, dotarea cu echipamente, achizitiile imobiliare. Printre criteriile de eligibilitate se numara: dinamica pozitiva a cifrei de afaceri, obtinerea profitului din exploatare (conform ultimului bilant contabil), stabilitatea financiara a companiei si conduita tranzactionala satisfacatoare (fara datorii restante la bugetul statului si fara intarzieri la plata altor credite).

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.