Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) lucreaza la definitivarea primelor indrumare pentru accesarea fondurilor europene. Acestea vor fi disponibile gratuit si vor prezenta elementele esentiale ale fiecarei masuri, acestea urmand sa fie mai departe detaliate in ghidul solicitantului de fonduri.
Din finantarea nerambursabila totala, de circa 8 miliarde de euro, asigurata in perioada 2007-2013, prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala, cea mai mare parte, 43%, va fi alocata axei I – „Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic”.
Beneficiarii eligibili pentru aceasta sunt, in cazul investitiilor cu specific agricol, micro-intreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii si alte intreprinderi care au mai putin de 750 angajati si o cifra de afaceri sub 200 milioane euro. Pentru investitiile cu specific forestier, baremurile scad sensibil – micro-intreprinderi care au mai putin de 10 angajati si o cifra de afaceri sub 2 milioane euro.
Fondurile nerambursabile sunt de maximum 2 milioane de euro pe proiect, acordate 80% de UE, 20% de guvern. Aceste fonduri acopera in diferite proportii, functie de proiect, costurile totale de investitie aprobate:
– 45%, pentru intreprinderile mici si mijlocii;
– 50% pentru unitatile din sectoarele lapte si carne, care au programe de restructurare pana in 2009;
– 25% intreprinderile care nu intra in categoria de mai sus, dar al caror numar de angajati nu depaseste 750, iar cifra de afaceri este sub 200 milioane de euro.
Maximum 750.000 de euro, dar cofinantare de 50%, se acorda in cazul micro-intreprinderilor si unitatilor de colectare, depozitare, conditionare si refrigerare a produselor agricole detinute de cooperative si grupuri de producatori.
Fondurile europene finanteaza:
– cladiri necesare proiectului, inclusiv infrastructura rutiera interna, utilitati si racorduri;
– achizitionarea de noi utilaje, echipamente, mijloace de transport specializate si costuri de instalare;
– achizitionarea terenurilor pentru constructii cu scop administrativ si de productie, care nu depasesc 10% din valoarea eligibila a proiectului.
– organizarea si implementarea sistemelor de management al calitatii si de siguranta alimentara;
– cumpararea de tehnologii (know-how), software, patente si licente;
– costuri precum taxe pentru arhitecti, ingineri si consultanti, studii de fezabilitate, taxe de certificare pentru pregatirea implementarii proiectului.
O nota speciala in cazul produselor forestiere: sunt recunoscute investitii pentru obtinerea de produse noi, pentru respectarea standardelor de mediu si pentru producerea de combustibil ecologic.
Nu se finanteaza:
– constructia/modernizarea locuintei sau achizitionarea de mijloace de transport pentru uz personal;
– achizitionarea de bunuri second-hand;
– achizitionarea de teren ce depaseste 10% din valoarea eligibila a proiectului;
– Taxa pe Valoarea Adaugata, cu exceptia TVA-ului nedeductibil, in cazul in care este in mod real si definitiv suportat de catre beneficiari, altii decat persoanele neimpozabile;
– investitii in procesarea tutunului;
– investitii in activitatea de cercetare pentru obtinerea de noi produse si tehnologii in domeniul procesarii si marketingului produselor agricole si forestiere;
– investitii care sprijina direct vanzarea cu amanuntul.