Iasi: Cetatea din Cotnari, reparata cu bani europeni

O singura comuna din judetul Iasi, Cotnari, va putea apela la fondurile structurale pentru renovarea si reabilitarea monumentelor culturale sau arheologice de pe raza judetului.

Reprezentantii Oficiului de Plati pentru Dezvoltare Rurala, impreuna cu cei ai Directiei pentru Cultura, au identificat 27 de obiective compuse din case memoriale, casele de cultura si muzee de la nivelul judetului ce ar putea fi renovate cu fondurile europenedestinate dezvoltarii rurale.

Prin normele prevazute la Masura 322, privind “Renovarea si dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale”, din cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala, ideile celor 2 institutii au fost date peste cap.

Potrivit normelor stipulate, vor fi alocate fonduri doar pentru reabilitarea monumentelor istorice si culturale din mediul rural care au fost stipulate in anexa unui ordin al ministrului Culturii si Cultelor din 2004. Potrivit acelei anexe, doar pentru Cetatea de la Cotnari s-ar putea depune un proiect care sa fie finantat cu aceste fonduri.

La nivelul judetului ar mai putea fi renovate si alte monumente, dar nu prin fondurile destinate dezvoltarii rurale. Pentru monumentele ce se afla in patrimoniul national sau in patrimoniul UNESCO se vor putea solicita fonduri din alte surse de finantere.

Reprezentantii comunei Cotnari sustin ca vor face tot posibilul pentru a pune in valoare cetatea din localitate.

Sursa: Jurnalul de Est

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.