Cat dam si cat primim de la UE

In perioada ianuarie-iulie 2007, Romania a platit la bugetul Uniunii Europene o contributie de aproape 588,53 milioane euro, urmand ca pana la finele anului suma sa ajunga la 1,1 miliarde euro.

Contributia pe luna august se cifreaza la peste 95 milioane euro. Din aceasta suma, la 1 august au fost virate in contul Comisiei Europene circa 79 milioane euro, urmand ca la 20 august sa fie efectuata cea de a doua plata aferenta acestei luni.

Suma care va fi virata urmeaza sa fie definitivata pe baza prevederilor reglementarilor Comunitare, in functie de situatia detaliata a incasarilor efective din taxe vamale realizate in iunie 2007. Conform Legii bugetului de stat, cele 1,1 miliarde euro pe care le vom vira la bugetul UE sunt calculate, in principal, pe baza veniturilor realizate din taxa pe valoarea adaugata in anul precedent.

Este important de aflat si cat vom incasa din bugetul comunitar in acest an si in perioadele urmatoare. Cifrele sunt urmatoarele: 1,335 miliarde euro, prin fonduri structurale, acestea fiind disponibile pentru Romania pana la finele anului 2010. In perioada 2007-2013, Comisia Europeana va aloca Romaniei 19,67 miliarde euro din fondurile structurale si de coeziune.

Cofinantarea nationala in aceeasi perioada este estimata la aproximativ 5,53 miliarde euro, fiind constituita atat din surse publice (77% din totalul cofinantarii), cat si din surse private (23%). Contributiile la bugetul UE provin din taxe vamale, o parte din incasarile de TVA ale fiecarui stat membru, calculate in functie de PIB-ul fiecareia, dupa definitia armonizata la nivel european.

Din bugetul UE sunt finantate toate politicile europene si cheltuielile institutiilor UE. Veniturile si cheltuielile Uniunii Europene sunt prevazute in bugetul comunitar, in baza unor prognoze anuale. Pentru 2007, de pilda, bugetul se ridica la 126,8 miliarde euro, o cota de 43% urmand sa fie investita in competitivitate si coeziune. Pentru agricultura, Comisia Europeana a alocat 35 % din cheltuieli, iar 10% pentru dezvoltarea rurala.

Sursa: Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top