Terenurile agricole, vandute la pachet cu subventia europeana

Producatorul agricol care preia o exploatatie agricola primeste si dreptul de a beneficia de plata directa la hectar, insa trebuie sa respecte toate conditiile de eligibilitate, potrivit unui ordin emis de ministrul agriculturii Decebal Traian Remes.

Potrivit actului normativ, plata directa la hectar revine producatorului care preia exploatatia, cu asumarea obligatiei de a indeplini conditiile de eligibilitate. Cererea de transfer de exploatatie agricola trebuie depusa la sucursalele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), unde a fost depusa si cererea de plata initiala.

Producatorul agricol care preia exploatatia agricola prezinta, odata cu cererea de tranfer, si documentele care stau la baza tranferului, respectiv contract de vanzare-cumparare, arenda, concesionare, donatie sau comodat, precum si dovada unui cont bancar activ.

De asemenea, in cazul decesului producatorului agricol care a depus cererea de sprijin, mostenitorii trebuie sa instiinteze APIA, in termen de 10 zile lucratoare de la data emiterii certificatului de deces. In aceasta situatie, mostenitorul care preia exploatatia agricola, isi asuma atat drepturile, cat si obligatiile aferente.

Potrivit negocierilor cu Uniunea Europeana, Romania primeste 440 de milioane de euro, suma destinata platilor directe la hectar. Pentru a beneficia de plata directa la hectar, fermierul trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Astfel, fermierul trebuie sa dispuna de o suprafata de teren agricol de cel putin un hectar, care sa fie inscrisa in Registrul Fermelor.

De asemenea, parcelele agricole nu sunt eligibile daca au o suprafata mai mica de 0,3 hectare. Totusi, sint acceptate parcele mai mici, respectiv de cel putin 0,1 hectare, pentru vii, culturi de hamei sau livezi.

O alta conditie de acordare a sprijinului financiar se refera la respectarea bunelor conditii agricole si de mediu. Potrivit acestor norme, pe timpul iernii, terenul agricol trebuie sa fie acoperit de culturi de toamna. Fermierul nu trebuie sa cultive floarea-soarelui pe aceeasi suprafata, mai mult de doi ani consecutiv. Mai mult, arderea miristilor si a resturilor vegetale este permisa doar cu acordul autoritatiilor pentru protectia mediului.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top