Piata leasingului a trecut de un miliard de euro

Voarea bunurilor achizitionate in leasing s-a ridicat, in primul trimestru, la 1,038 miliarde de euro, in crestere cu 72% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Finantarile pentru achizitiile de vehicule au reprezentat 70% din totalul pietei, in functie de valoarea bunurilor finantate, in timp ce leasingul de echipamente avea o pondere de 21%, restul revenind leasingului imobiliar.

Companiile membre ALB au finantat, in primele trei luni, bunuri in valoare de 719,72 milioane de euro, peste dublul nivelului consemnat in intervalul similar al anului trecut, detinand circa 70% din piata nationala de profil.

La nivelul asociatiei, leasingul auto cumuleaza 64,5% din valoarea totala a bunurilor finantate. Companiile au acordat finantari pentru achizitia de echipamente industriale in cuantum de 25,7%, iar leasingul imobiliar a avut o pondere de 9,8%.

In functie de tipul actionariatului companiei de leasing, piata de profil era reprezentata, la sfarsitul primului trimestru, de companii afiliate grupurilor financiar-bancare in proportie de circa 72%, firme care apartin unor producatori sau importatori auto si companii independente, fiecare categorie cu o cota de 14%.

Din punctul de vedere al tipului de bunuri finantate, societatile afiliate bancilor au finantat echipamente in proportie de 27,5%, in timp ce leasingul de vehicule avea o pondere de 60% in portofoliul acestora, iar leasingul imobiliar detinea 12,5%. In cazul companiilor captive, producatorilor sau importatorilor auto, finantarile pentru vehicule au predominat cu 97%, structura portofoliului fiind completata de leasingul de echipamente. Finantarile pentru achizitia de vehicule au ocupat 77% din totalul bunurilor finantate de companiile independente. O cota de 18% a fost adjudecata de leasingul pentru echipamente, iar leasingul imobiliar a cumulat 5%.

Piata de leasing a urcat anul trecut cu peste 60%, la 3,26 miliarde de euro, in functie de valoarea bunurilor finantate, pentru acest an fiind estimata de ALB la 4,3 miliarde de euro. Asociatia cuprinde 20 de companii de leasing si 3 firme de credit de consum, urmind sa accepte in perioada imediat urmatoare alti trei membri, respectiv OTP Leasing, Ager Leasing si RCI Leasing.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.