Scolile pot lua bani direct de la Uniunea Europeana

De anul viitor, scolile si universitatile pot primi intre 50.000 si 500.000 de euro pentru proiecte din fondurile structurale.Uniunea Europeana ofera peste 2 miliarde de euro pentru dezvoltarea resurselor umane din Romania.

Fondurile se vor da pe baza unor proiecte care sa se axeze pe educatia si formarea profesionala. Astfel, scolile, universitatile, inspectoratele scolare, Casele Corpului Didactic, ONG-urile, Ministerul Educatiei si structurile coordonate sau subordonate acestuia pot intocmi proiecte pentru a castiga acesti bani pana in 2013. Organismul care se va ocupa de primirea, evaluarea si monitorizarea acestor proiecte este unitatea Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).

In luna octombrie, va fi lansat primul “Apel” pentru concursul de proiecte, la care vor putea participa doar institutiile care vor face proiecte strategice pe plan national. Pentru acest tip de proiecte se vor da intre 500.000 si 5 milioane de euro. Din valoarea proiectului, 85% vor fi fonduri structurale, iar restul va fi contributie proprie, care inca nu s-a stabilit daca va fi sau nu data de Guvern.

Al doilea “Apel” va fi lansat cel mai probabil in ianuarie 2008 si va fi adresat mai ales scolilor si universitatilor care vor face proiecte regionale de dezvoltare, in valoare de la 50.000 pana la 500.000 de euro.

Proiectele se vor depune online si vor primi un cod, pe baza caruia vor fi examinate de catre o echipa formata din evaluatori externi, trimisi de UE, si de evaluatori de la POS DRU. Din fondurile primite, scoala va putea sa foloseasca doar 10% pentru infrastructura, si anume pentru amenajarea cladirii in care se va pune pe picioare proiectul. Nu au voie sa cumpere masini.

Proiectele trebuie sa dureze cel mult 3 ani, insa nu exista o limita pentru cel mai scurt proiect.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.