S-au alocat fondurile structurale pe regiuni

Peste 480 milioane euro, fonduri structurale nerambursabile, vor fi derulate in urmatorii sapte ani de catre ADR Centru pentru dezvoltarea celor sase judete din regiune, respectiv Alba, Covasna, Harghita, Sibiu, Mures si Brasov. Aceste fonduri vor fi alocate prin Programul Operational Regional 2007-2013 iar Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va urmari implementarea la nivel regional a aceste fonduri.

In cadrul primei sedinte a Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Regional (CMPOR) a fost alocat Regiunii Centru un procent de 10,9 % din bugetul total al POR pentru intreaga tara. Acest procent reprezinta o valoare de 483,62 mil euro alocati Regiunii Centru pentru perioada 2007-2013.

Repartizarea fondurilor pe regiuni de dezvoltare s-a realizat conform obiectivului POR 2007-2013 privind sprijinirea unei dezvoltari echilibrate a tuturor regiunilor Romaniei, invers proportional cu nivelul de dezvoltare al regiunilor. In acest sens, regiunile si zonele mai slab dezvoltate au primit fonduri mai mari, pentru a se preveni cresterea disparitatilor economice si sociale deja existente intre regiuni.

Pentru o distribuire corecta s-au fost folosit ca indicatori Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, ajustat cu un coeficient al densitatii populatiei. Procentual, alocarile financiare pe regiuni se situeaza intre minim 8,86% pentru Regiunea Bucuresti Ilfov (cea mai dezvoltata regiune a Romaniei) si 16,32% pentru Regiunea Nord Est, evaluata ca fiind cea mai saraca.

Alocarile financiare pe POR stabilite procentual pe regiuni, axe si domenii in cadrul sedintei CM POR nu au un caracter definitiv. Pe parcursul implementarii programului si in urma evaluarilor intermediare, Comitetul de Monitorizare a POR poate aproba realocarea in cazul anumitor axe si/sau domenii de interventie pentru zonele care au o capacitate slaba de absortie a fondurilor.

Programul Operational Regional 2007-2013 contribuie alaturi de celelalte Programe Sectoriale la realizarea obiectivului general al Strategiei Nationale Regionale, si anume la diminuarea disparitatilor intre Regiunile Romaniei. Programul regional va fi finantat in perioada 2007-2013 din Bugetul de Stat si cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala- unul din Fondurile Structurale ale Uniunii Europene.

POR include 6 axe prioritare de dezvoltare:

– dezvoltarea polilor urbani de crestere;

– dezvoltarea infrastructurii de transport regionale si locale, respectiv reabilitarea si modernizarea drumurilor judetene, a strazilor din interiorul oraselor si a centurilor ocolitoare cu statut de drum judetean;

– dezvoltarea infrastructurii sociale prin reabilitarea infrastructurii de sanatate, dotarea cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta, imbunatatirea infrastructurii sociale si a celei educationale.

De asemenea, POR vizeaza dezvoltarea infrastructurii de afaceri si dezvoltarea microintreprinderilor, precum si dezvoltarea turismului prin reabilitarea obiectivelor de patrimoniu si valorificarea resurselor naturale cu potential turistic.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.