Credite prea mici si mijlocii

Guvernatorul Mugur Isarescu a facut radiografia procesului de intermediere financiara in Romania in perioada 1990-2007.

Contrar realitatii europene, 79% din creditul acordat populatiei este pentru consum. Creditul ipotecar are inca un rol limitat. Companiile se finanteaza preponderent bancar pentru nevoile de trezorerie. In mai 2007, 67,5% din creditele companiilor erau acordate IMM, corporatiile accesand mai usor si alte forme de finantare.

In prezent piata de capital joaca un rol relativ minor in finantarea firmelor. Mai mult, institutiile financiare asigura sub 10% din necesarul de finantare al firmelor. In proportie covarsitoare, companiile, incluzand aici si sectorul IMM, isi finanteaza activitatea cu fonduri proprii sau prin imprumuturi de la actionari.

Intreprinzatorii care totusi au trecut pragul unei banci au optat, in majoritate, pentru credite pe termen scurt contractate in moneda nationala. in majoritatea cazurilor, valoarea acestor credite, potrivit estimarilor Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, se situeaza pe palierul 10.000-50.000 echivalent euro, banii fiind folositi preponderent pentru finantarea nevoilor de trezorerie. 30% din credite sunt folosite pentru achizitia de utilaje si echipamente, iar 8% din total pentru bunuri imobiliare.

Sursa: Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.