Creditul pentru achizitionarea de proprietati imobiliare de la Egnatia Bank

In general, bancile acorda credite de investitii pentru urmatoarele destinatii:

– Realizarea de noi capacitati si obiective de productie (achizitie de terenuri in vederea construirii de spatii de productie, spatii comerciale, sedii de firma, achizita de echipamente, utilaje);

– Dezvoltarea capacitatilor de productie existente
modernizarea/retehnologizarea capacitatilor de productie, a utilajelor, masinilor, instalatiilor, cladirilor existente etc.

Finantare unui proiect de investitii presupune existenta unui plan de afaceri, a unui studiu de fezabilitate pentru investitia respectiva, proiectia unui flux de incasari si plati pe care il va genera investitia in viitor, dupa punerea in functiune.

Cheltuielile eligibile aferente unui credit bancar de investitie sunt:

– Cheltuieli ocazionate de obtinerea avizelor, acordurilor si autorizatiilor necesare functionarii obiectivelor de investitii;

– Achizitia si/sau amenajarea de terenuri;

– Achizitia de cladiri si/sau efectuarea de lucrari de constructii si instalatii, inclusiv pentru asigurarea utilitatilor necesare functionarii obiectivelor;

– Achizitia si punerea in functiune si/sau efectuarea de lucrari pentru modernizarea masinilor, echipamentelor tehnologice, mijloacelor de transport, dotarilor.

Creditele bancare de investii sunt disponibile in lei sau valuta, pe o perioada de pana la 5, 10 sau 15 ani, in functie si de dimensiunea proiectului, capacitatea de rambursare a solicitantului si perioada de amortizare a investitiei.

Garantiile acceptate de banca pot fi:

– Garantii reale imobiliare, adica ipoteci;

– Garantii reale mobiliare – depozit bancar, cesiunea de creanta, gaj pe echipamente, instalatii etc,fondul de comert;

– Garantii personale – scrisori de garantie bancara, garantii de companie/firma, fidejusiunea/cautiunea.

Egnatia Bank are un produs de creditare foarte flexibil, adresat persoanelor juridice, si anume creditul pentru achizitionarea de proprietati imobiliare, inclusiv teren.

Finantarea poate acoperi pana la 75% din pretul sau valoarea de piata a proprietatii imobiliare respective. Creditul se poate acorda initial pe o perioada de 1 an, timp in care clientul plateste doar dobanda aferenta imprumutului, fara a plati rata.

Finantarea achizitiei de terenuri nu este conditionata de banca, in prima instanta, de existenta unui plan de afaceri, a unui studiu de fezabilitate sau a unui proiect privind o eventuala dezvoltare ulterioara a unei investitii.

In aceasta perioada de 1 an, clientul poate lua decizia de a dezvolta un proiect pe terenul respectiv (cum ar fi edificarea unui spatiu de productie, a unui spatiu de birouri, bloc de locuinte etc.) sau a a-l folosi ca si investitie imobiliara, respectiv de a-l instraina dupa o perioada de timp, obtinand astfel un profit.

In functie de optiunea clientului, creditul poate fi rambursat integral la expirarea perioadei de 1 an sau, in cazul dezvoltarii unui proiect de investitie pe terenul respectiv, poate fi esalonat pe o perioada mai lunga de timp (pana la 10-15 ani, in functie de dimensiunea investitiei, capacitatea de rambursare a firmei, capacitatea investitei de a genera venituri etc.).

Sursa: George Acasandrei, Director Egnatia Bank – Sucursala Iasi

Sursa: Egnatia Bank

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.