Bataie pe finantarile nerambursabile de la stat

Peste 2.200 de IMM-uri au depus cereri pentru finantarea investitiilor, a caror valoare depaseste de 4,5 ori bugetul alocat de la stat.

Finantarile nerambursabile destinate intreprinderilor mici si mijlocii sunt la mare cautare. Desi bugetul disponibil se ridica la aproximativ 12 milioane de euro, cererile online depuse de firmele vizate de aceste programe depasesc de 4,5 ori valoarea aflata la dispozitie.

Potrivit informatiilor furnizate de Ministerul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL), solicitarile depuse de firme totalizeaza peste 54,67 milioane de euro, in timp ce bugetul alocat de stat pentru acest an este de 40 milioane de lei – circa 12 milioane de euro.

In cele cinci zile de inscrieri online, respectiv in intervalul 14 – 20 august 2007, s-a inregistrat un numar de 2.271 de aplicanti, dintre care s-a constatat ca 460 de agenti economici dintre cei care au solicitat finantare nu au obiecte de activitate neeligibile.

Pentru limita-minima de pana in 10.000 de euro au fost depuse 897 de solicitari, iar pentru limita-maxima de 50.000 de euro s-au inregistrat 914 solicitari.

Cele mai multe cereri de finantare au venit din partea intreprinzatorilor din Bucuresti, Brasov si Bihor, iar cele mai putin interesate de ajutoare financiare nerambursabile de la stat pentru investitii au fost firmele din Calarasi, Caras-Severin si Botosani.

Valoarea alocatiei financiare nerambursabile acordata beneficiarilor eligibili, in valoare de maximum 50.000 de euro, echivalentul in lei, va acoperi pana la 60% din valoarea proiectelor, la care se adauga un credit de maximum 25% din contravaloarea totala, contributia intreprinzatorilor acceptati fiind de minimum 15%. Interesul pentru aceste sume a fost evident inca din prima zi de depunere, cand peste 750 de agenti economici au solicitat finantari.

Doar 25 de societati din cele peste 2.200 care au aplicat pentru aceste programe au obtinut procentajul maxim de 25 de puncte. Printre domeniile pentru care se acorda finantarea nerambursabila se numara industria textila, industria pielariei si a produselor din piele, fabricarea lemnului si a altor produse din lemn, fabricarea celulozei si hartiei, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, industria metalurgica si a produselor din metal.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top