Romania – primul stat membru UE cu un departament pentru controlul fondurilor europene

Ministrul justitiei a prezentat masurile anticoruptie luate de Guvernul Romaniei la Forumul European de la Alpbach.

Romania este primul stat membru care a infiintat un departament specializat pentru controlul fondurilor europene – DLAF si primul stat membru care a stabilit o agentie independenta pentru controlul averilor – ANI. La acestea se adauga serviciile de procurori specializate in combaterea coruptiei – DNA si a terorismului si crimei organizate – DIICOT.

Directorul general al Oficiului European Antifrauda – OLAF, Franz-Hermann Bruner i-a felicitat pe colegii romani pentru rezultatele foarte bune.

Asta nu inseamna ca frauda cu fonduri europene este mai mare in Romania decat in alte state membre, ci ca Romania are un serviciu antifrauda foarte activ. Cand alte state membre raporteaza zero cazuri, asta nu inseamna ca frauda nu exista, inseamna doar ca autoritatile nu iau nici o masura.

Forumul de la Alpach se desfasoara anual incepand din 1945. Oraselul Alpbach devine, pentru trei saptamani, gazda unor manifestari multidisciplinare ce reunesc participanti din toate colturile lumii.

La seminarii, simpozioane si in cadrul scolii de vara, lideri politici, oameni de stiinta, oameni de afaceri, dezbat teme de actualitate in cautarea unor solutii ce depasesc bariere etnice, ideologice si doctrinare. De-a lungul timpului, Forumul a reunit peste 2500 de persoane din peste 50 de tari.

La editia din acest an, din partea Romaniei a participat, alaturi de ministrul Justitiei, fostul ministru de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, la sectiunea despre diplomatie si relatii internationale.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.