Nomenclator comun al unitatilor teritoriale de statistica, dupa aderarea Bulgariei si a Romaniei la Uniunea Europeana

Parlamentul a aprobat la Strasbourg, raportul lui Gerardo Galeote (PPE-DE) ce sprijina integrarea unitatilor teritoriale de statistica ale Romaniei si Bulgariei in Nomenclatorul comun European de Statistica.

La nivel comunitar, statisticile regionale sunt utilizate pentru diferite obiective (de exemplu acordarea corecta a Fondurilor Structurale).

Nomenclatorul comun al unitatilor de statistica (NUTS) subdivizeaza fiecare Stat Membru intr-un numar de regiuni de nivel NUTS 1. Fiecare din acestea este apoi subdivizata in regiuni de nivel NUTS 2, si acestea, la randul lor – in regiuni de nivel NUTS 3.

In Romania au fost create, prin asociere voluntara, opt regiuni de dezvoltare, fara statut administrativ si fara personalitate juridica, conform sistemului european privind Nomenclatorul Unitatilor Teritoriale pentru Statistica (NUTS) si corespund nivelului NUTS II.

Regiunile de dezvoltare sunt, in fapt, sub-divizii regionale ale Romaniei create pentru o mai buna coordonare a dezvoltarii regionale si sunt denumite dupa pozitia geografica in tara: Nord-Vest; Nord-Est; Sud-Vest; Sud-Est; Sud;Vest; Centru; Bucuresti-Ilfov.

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.