Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii a organizat o intalnire de lucru in scopul gasirii unor solutii comune de abordare a mecanismelor financiare care sa permita imbunatatirea gradului de absorbtie a fondurilor europene si implicarea activa a administratiei publice centrale.
La intalnire au participat reprezentanti ai Ministerului agriculturii şi dezvoltării rurale, Ministerului pentru IMM, Comert, Turism şi Profesii Liberale, Ministerului dezvoltarii, lucrarilor publice si locuinţelor, Ministerului comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Ministerului mediului si dezvoltarii durabile, Ministerului educatiei, cercetarii stiintifice si tineretului.
Cu acest prilej, Fondurile de garantare din Romania, cu suportul unor experti financiari europeni au supus dezbaterii proiecte legate de constituirea unui fond de contragarantare, dar şi de iniţierea unor instrumente de finanţare inovative, care sa permită utilizarea eficientă a fondurilor comunitare si a celorlalte programe nationale.
Romania este singura tara in care nu exista un Fond de contragarantare, in condiţiile in care in celelalte tari, membre ale comunitatii europene, contragarantarea acopera o parte din riscul financiar al institutiilor financiare implicate, cu vizibile rezultate economice. Si in Romania functionarea unui asemenea instrument ar conduce la dezvoltare economica, creare de locuri de munca si reducerea decalajelor economice fata de UE.
Concluziile dezbaterii au scos in evidenta necesitatea stringenta a infiintarii instrumentului de contragarantare care poate contribui la:
– la cresterea de cel putin 5 ori a beneficiarilor eligibili ( autoritati locale, organizatii neguvernamentale, agenti economici etc.);
– retehnologizare rapida si introducere de noi tehnologii ecoeficiente;
– infiintarea si mentinerea a circa 180.000 noi locuri de munca;
– infiintarea a aproximativ 3000 de societati comerciale noi -Start up;
– multiplicarea de pina la 18 ori a volumului finantarilor acordate;
– reducerea costurilor aferente finantarilor acordate, prin diminuarea semnificativa a riscului bancar.