Firmele refuza sa repare scolile din banii Bancii Europene

Cu doua zile inaintea debutului noului an scolar, starea celor mai multe dintre unitati de invatamant este deplorabila. Desi s-au dat multi bani pentru reparatii capitale si igienizari, in 5.721 de scoli apa curenta lipseste cu desavarsire, pentru 23 de scoli din Bucuresti, cu bani de la Banca Europeana de Investitii, nici nu s-au inceput licitatiile, iar 2.200 de copii vor fi mutati in alte locatii.

La fiecare inceput de an scolar starea unitatilor de invatamant este precara, acestea nefiind nepregatite in totalitate pentru a-si primi copiii.

Incepand cu luna martie s-a alocat fonduri in valoare de 1500 milioane ron pentru infrastructura unitatilor scolare din invatamantul preuniversitar. Banii au fost cheltuiti pentru lucrarile de reabilitare, de catre consiliile locale, doar in proportie de 17,96%.

La nivelul tarii, 5.721 de unitati scolare sunt lipsite total de apa curenta. Nefinalizarea lucrarilor de reparatii capitale a fost semnalata in 2.274 de scoli. Peste 60% dintre acestea nu au primit autorizatie sanitara de functionare. La acest ultim capitol este de semnalat faptul ca judetele cu cel mai mic procentaj de unitati scolare autorizate sunt Dolj (cu 12, 58%), Suceava (22%), Braila (26,6%), Alba (35,02%), Arad (35,13%) si Calarasi (36%).

Potrivit Primariei Generale a Capitalei, exista 23 de unitati de invatamant care fac parte din programul Bancii Europene de Investitii, adica reabilitarea se face pe banii acestei institutii financiare, in care nu s-a intreprins nimic.

Aceasta situatie are drept cauza faptul ca la primele doua runde de licitatii nu s-a prezentat nicio firma, drept pentru care, in cursul acestei luni, primaria va mai organiza o licitatie.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.