Iasi: Firmele se conformeaza normelor de mediu

Indeplinirea normelor de mediu sunt acum noua preocupare a firmelor iesene. Operatorii economici au posibilitatea de a obtine toate informatiile necesare pe parcursul unui proiect initiat in acest scop si finantat de Uniunea Europeana.

La nivelului judetului Iasi au fost identificate aproximativ 20 de instalatii pentru prevenirea si controlul integrat al poluarii. Dintre acestea, 16 instalatii au deja autorizatia integrata de mediu. Doar cinci instalatii identificate in Iasi au perioada de tranzitie.

In evidenta Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Iasi se afla patru societati, care trebuie sa se conformeze normelor de mediu, pana pe 31 octombrie, pentru a putea functiona in continuare.

Operatorii economici care au realizat masurile de conformare trebuie sa depuna la APM cererea de revizuire a autorizatiei pana la finele lunii octombrie.

La inceptul acestui an a fost demarat proiectul privind “Asistenta Tehnica pentru sprijinirea procesului de autorizare integrata”, finantat de Uniunea Europeana pentru Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Scopul proiectului este acela de a dezvolta capacitatea autoritatilor locale in implementarea eficienta a legislatiei in domeniul mediului, in special in ce priveste directiva IPPC.

Proiectul a vizat instruirea in domeniul IPPC a unui numar de 220 de persoane din cadrul autoritatilor de mediu si a altor 200 de reprezentanti ai institutiilor implicate in procesul de autorizare integrata.

Si in aceasta luna vor fi sustinute seminarii si campanii de constientizare a agentilor economici privind necesitatea investitiilor pentru adaptarea la normele de mediu. Potrivit proiectului, vor trebui elaborate sase ghiduri, pana in prezent fiind finalizate doua dintre ele, privind cooperarea dintre autoritati, operatori si public. Acestea vor fi publicate si distribuite pe perioada desfasurarii seminariilor pentru operatori si a campaniei de constientizare din cursul acestei luni.

Sursa: IasiNet.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.