Iasul a fost inclus intr-un program pilot prin care va beneficia de consultanta in elaborarea proiectelor de investitii. Doua companii din Austria si Germania vor intocmi proiectele si vor cauta bani pentru alimentari cu apa, sisteme de epurare si retele de canalizare.
Zece ani, atat estimeaza sefii administratiei publice ca ar fi necesar pentru ca toti locuitorii judetului sa beneficieze de confortul oferit la oras. Concret, pana in 2018, orice catun ar urma sa beneficieze de alimentare cu apa, canalizare si epurare. Iasul va primi in perioada imediat urmatoare consultanta gratuita din partea a doua firme de specialitate din Austria si Germania pentru a redacta un proiect la nivelul intregului judet privind utilitatile care ar trebui sa fie nelipsite din intregul judet in zece ani.
Iasul este unul din cele cinci judete pilot pentru care se va realiza un master-plan privind realizarea alimentarii cu apa, canalizarea si epurarea la nivelul intregului judet. La sfarsitul lunii februarie, acest proiect se va finaliza, urmand ca, in continuare, sa-l lansam pentru accesarea sumelor necesare finalizarii proiectului.
Directorul RAJAC, Ion Toma, primari ai localitatilor din judet, dar si reprezentanti ai firmelor de consultanta, Ilf Consulting Engineers si Hydro Ingeneure, desemnate de Ministerul Mediului, s-au intalnit pentru a trasa pasii pentru demararea realizarii amplului proiect. Pentru implementarea proiectului, ar fi necesare in jur de 300-400 de milioane de euro.
Concret, consortiul de firme va realiza acest plan prin care va fi evaluat necesarul investitiilor de la nivelul judetului, va decide care sunt prioritatile pentru judet, va intocmi studiile de fezabilitate si va depune proiectul pentru accesarea fondurilor.
Astfel, alaturi de judete ca Bacau, Neamt, Prahova si Buzau, Iasul va beneficia de consultanta gratuita in cadrul programului pilot demarat de Ministerul Mediului. Pana in prezent, la nivelul judetului Iasi, peste 40% din localitati beneficiaza de alimentare cu apa si doar 15% de sistem de canalizare.
Pentru a putea accesa fonduri structurale, RAJAC va trebui sa devina operator regional si sa se infiinteze o asociatie de dezvoltare comunitara la care sa adere toate localitatile din judet. Primarii prezenti la intalnire au anuntat ca vor sustine realizarea acestui proiect care ar fi benefic pentru intreaga comunitate.