Pana la sfarsitul anului, MECT va aloca inca 5000 de miliarde lei pentru scolile din tara

Ministrul Educatiei Cristian Adomnitei le-a spus inspectorilor generali scolari, prezenti la Galati, ca pana la sfarsitul anului, MECT va aloca inca 4000 de miliarde de lei pentru reabilitarea si consolidarea unitatilor de invatamant. Alte 1000 de miliarde lei vor fi distribuiti pentru lucrari noi.

Ministrul le-a mai spus inspectorilor ca daca primarii nu pot utiliza fondurile, sa declare acest lucru pe propria raspundere, pentru ca banii sa poata fi redistributi in regiune, acolo unde pot fi cheltuiti.

Ministrul Cristian Adomnitei a declarat ca pachetul legislativ pe educatie este un produs al eforturilor depuse de echipa ministerului in decursul anilor, al dialogului si colaborarii cu factorii implicati in sistem. Ministrul a considerat deosebit de importanta prezentarea publica a pachetului legislativ la nivelul judetelor, cu scopul de a facilita intelegerea si acceptarea schimbarilor, in special a celor din invatamantul preuniversitar.

Ministrul a apreciat necesitatea continuarii programului de informatizare a unitatilor de invatamant preuniversitar prin extinderea dotarii tuturor scolilor (inclusiv a celor fara personalitate juridica) cu laboratoare TIC (Tehnologia Informatiei si Comunicarii), in functie de numarul de elevi. in fiecare scoala va exista un profesor coordonator TIC care va asigura formarea profesorilor si elevilor. In paralel, va continua si programul de conectare la Internet a celor 5.024 de unitati de invatamant si conexe cu personalitate juridica, pentru care a fost repartizata deja suma totala de 2.260.800 lei.

Achizitionarea de microbuze scolare a fost un alt subiect abordat de ministru la intalnirea cu inspectorii scolari generali de la Galati. Demnitarul le-a spus acestora ca programul continua in 2007 pentru a raspunde cu rapiditate tuturor solicitarilor fundamentate, ramase nerezolvate pana acum si pentru a inlocui masinile de transport uzate.

Ministrul Cristian Adomnitei le-a solicitat inspectorilor scolari generali sa dea dovada de mai multa implicare in cresterea atractivitatii ofertei la scoala postliceala pentru a evita situatia prezenta, in care din 382 de clase postliceale, 70 au ramas neocupate. Ministrul a reamintit ca MECT finanteaza, prin bugetele locale, un numar de 10.700 de locuri pentru invatamantul postliceal si ca, mai mult ca oricand, este nevoie de adaptarea ofertei din zona calificarilor postliceale la cererea existenta pe piata muncii.

Sursa: , Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.