Subventii pentru zootehnie

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va acorda, si in anul 2008, sprijin financiar producatorilor agricoli din sectorul zootehnic.

S-au aprobat activitatile, precum si cuantumul acestor subventii, defalcat pe activitati si specii de animale. Astfel, la imbunatatirea calitatii productiei de carne prin sustinerea financiara a implementarii sistemului de clasificare a carcaselor, pentru carcase de porcine clasa E se dau 120 lei/carcasa, pentru carcase de porcine clasa U – 100 lei/carcasa, iar pentru bovine – 100 lei/carcasa.

La imbunatatirea calitatii si a parametrilor de productie in cresterea efectivelor, prin sustinerea productiei de carne si oua de consum, pentru scrofite din ferme comerciale, care provin din ferme de reproductie de rasa pura sau hibridare la prima fatare – 150 lei/cap, pentru carne pasare – pui broiler – 1,6 lei/cap.

Pentru imbunatatirea calitatii productiei de miere, prin sustinerea familiilor de albine – 20 lei/familie de albine, iar pentru imbunatatirea calitatii si a igienei laptelui de vaca destinat procesarii, pentru atingerea standardelor de calitate din Uniunea Europeana, respectiv sustinerea laptelui livrat cu numar total de germeni ( NTG) mai mic sau egal cu 100.000/ ml si un numar de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/ml – 0.3 lei/kg.

Conditiile si procedurile de acordare a acestor forme de sprijin sunt precizate in Ordinul ministrului Agriculturii nr. 850 / 2006 cu modificarile ulterioare. De asemenea, prin HG nr. 1509 din 12 decembrie 2007 au fost aprobate sumele suplimentare pentru platile nationale directe complementare in sectorul zootehnic, pentru anul 2007.

Astfel, prima de exploatatie, in functie de efectivul de bovine inregistrat in Registrul National al Exploatatiilor, la data de 31 ianuarie 2007 – prima suplimentara – este de 250 lei/cap, iar prima pe cap de animal pentru ovine/caprine, care au fatat in anul 2007 – prima suplimentara – este de 10 lei/cap. Platile se acorda in mai multe transe, incepand cu luna ianuarie 2008, producatorilor agricoli care au depus cereri in perioada 27 aprilie – 15 iunie 2007, numai pentru animalele eligibile, stabilite in urma controlului administrativ si pe teren si fara a se mai solicita documente suplimentare.

Sursa: Servus de Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.