Primele proiecte din cadrul POS Mediu au fost trimise Comisiei Europene

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a transmis vineri, 21 septembrie, catre Comisia Europeana, spre aprobare, primele proiecte de infrastructura de mediu, care pot beneficia de finantare europeana prin Programul Operational Sectorial Mediu, Axa Prioritara 1 “Extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata”. Acestea vizeaza extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetele Cluj-Salaj si Giurgiu.

Valoarea investitiei pentru proiectul zonal Cluj-Salaj este de aproximativ 197 de milioane euro. Datorita acestui proiect, aproximativ 525 000 locuitori din localitatile Cluj Napoca, Dej, Gherla, Huedin, Zalau, Simleu Silvaniei, Jiubou, Cehu Silvaniei vor beneficia de servicii de apa si canalizare mai bune. Finalizarea investitiei este estimata pentru anul 2013.

Valoarea proiectului din judetul Giurgiu este de aproximativ 72 de milioane euro, iar populatia beneficiara este de aproximativ 87 000 de locuitori, din localitatile Giurgiu, Bolintin Vale si Mihailesti. Finalizarea investitiei este, de asemenea, estimata pentru anul 2013.

Programul Operational Sectorial (POS) Mediu reprezinta documentul de programare a Fondurilor Structurale si de Coeziune care stabileste strategia de alocare a fondurilor europene in vederea dezvoltarii sectorului de mediu in Romania, in perioada 2007-2013.

POS Mediu a fost elaborat de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), in calitate de Autoritate de Management pentru acest program si in coordonarea Ministerului Economiei si Finantelor, in calitatea sa de coordonator al procesului de pregatire a Romaniei pentru accesarea Fondurilor Structurale si de Coeziune pentru perioada 2007-2013.

POS Mediu este unul dintre cele mai importante programe operationale din punct de vedere al alocarii financiare (aproximativ 5,4 miliarde de euro) si reprezinta cea mai importanta sursa de finantare pentru sectorul de mediu. Programul este co-finantat de Uniunea Europeana, prin doua fonduri, Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si Fondul de Coeziune (FC), aproximativ 4,5 miliarde Euro, la care se adauga si cofinantarea nationala de aproximativ 1 miliard Euro.

Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.