Guvernul a decis schimbarea procedurilor privind achizitiile publice

In sedinta de guvern, premierul Calin Popescu Tariceanu a decis schimbarea procedurilor privind achizitiile publice, in urma constatarii mai multor nereguli.

Primul-ministru si-a manifestat nemultumirea in privinta procedurilor legate de achizitiile publice, mai ales in ceea ce priveste contestatiile. “Ne-am trezit cu o avalansa de reclamatii pentru orice licitatie. Procedura de contestatie ar trebui sa se finalizeze in maxim 30 de zile, dar in practica ea dureaza mai multe luni”. Din acest motiv Guvernul a decis sa aplice sanctiuni pentru cei care depun contestatii nejustificat si care ingreuneaza procedura de licitatie.

De asemenea, Guvernul a majorat plafonul pentru care o institutie publica poate face achizitii directe si a redus termenul de organizare a licitatiilor de la 52 de zile la 24 de zile. In plus, la aceste licitatii nu mai pot participa companiile care si-au indeplinit in mod defectuos obligatiile contractuale.

Cele mai importante modificari aduse legii achizitiilor publice sunt urmatoarele:

– cresterea plafonului pentru care autoritatile publice pot achizitiona direct produse servicii si lucrari de la 5.000 la 10.000 de euro;

– majorarea sumelor pentru care autoritatea contractanta are dreptul sa aplice procedura de cerere de oferte, de la 40.000 la 75.000 de euro (fara TVA) pentru contractul de furnizare si cel de servicii, si am majorat pragul de la 250.000 de euro la 500.000 euro pentru cel de lucrari.

Pentru a nu mai aparea situatii similare celor de acum, Guvernul a decis ca nu vor putea participa la licitatii operatorii economici care in ultimii doi ani nu si-au indeplinit sau si-au indeplinit in mod defectuos obligatiile contractuale.

Totodata a fost suplimentat personalul Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor astfel incat acest organism sa poata procesa numarul mare de contestatii care apar la fiecare achizitie publica.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.