In timp ce autoritatile fac studii si proiecte pentru accesarea de fonduri europene, retelele de canalizare din Moldova, vechi de cateva decenii, cedeaza aproape in fiecare zi.
In municipiul Iasi sunt peste 500 de kilometri de retea de canalizare, dintre care 400 au peste 30 de ani vechime si trebuie inlocuiti. In multe zone reteaua are peste 50 de ani, ba chiar 80 de ani. Acesta este de fapt principalul motiv al avariilor si al pierderilor inregistrate de RAJAC Iasi. Societatea inregistreaza in medie 5-6 avarii zilnic, atat la reteaua de distributie a apei potabile, cat si la cea de canalizare.
Reteaua de canalizare a Vasluiului are o lungime de 75 de kilometri si o vechime de peste 30 de ani.
Birladul dispune de un sistem centralizat de canalizare cu o retea proiectata si executata in sistem divizor si o statie de epurare a apelor uzate, care se intinde pe o lungime de 234,3 kilometri. Aproximativ 60 la suta din retea are o vechime de peste 50 de ani, iar zilnic se produc cate doua, trei avarii. Si la Botosani sunt probleme. 90 la suta din retele sunt depasite.
La Piatra Neamt, reteaua de canalizare masoara 87,6 de kilometri, si la fel ca in toata Moldova, exista zone in care este foarte veche.
Daca la Suceava lungimea conductelor de canalizare este de peste 367 de kilometri, la Cimpulung Moldovnenesc nu se stie cu exactitate cat masoara. Cea mai mare problema a municipiului este faptul ca de-a lungul timpului, fiecare a facut ce a vrut si s-a recurs mai mult la solutii de compromis decat la lucrari de amploare, canalizarea pluviala si cea menajera au ajuns sa se confunde, s-au facut racorduri ilegale la orice canalizare si muncitorii se crucesc de ceea ce gasesc la interventii.
Sefii RAJAC Iasi doresc ca, prin atragerea fondurilor de coeziune, sa inlocuiasca portiunile vechi din reteaua de canalizare. In prezent se inlocuiesc 10-15 kilometri de conducte anual, dar se doreste sa se ajunga la 30. Reprezentantii regiei sustin ca nu se pot face lucrari pe portiuni mai mari, din cauza ca s-ar incurca foarte mult circulatia rutiera.
Din fondurile proprii ale Primariei Vaslui, in prezent se lucreaza la o retea de 9 kilometri de canalizare, pe 8 strazi din municipiu, iar odata cu infiintarea SC Aqua Vas SA, operator unic de apa in judet, vor fi prinse si retelele de apa, canal si epurare din Vaslui, Birlad si Negresti. Pentru aceasta lucrare vor veni fonduri europene de 36 de milioane de euro. O filiala a acestei societati va functiona si la Birlad, unde se vor derula investitii de peste 17 milioane de euro in reabilitarea sistemului actual de canalizare, dar si extinderea retelelor de canalizare in cartierele lipsite in prezent de aceasta infrastructura: Podeni, Munteni, Deal II, Complex scolar, Bariera Puiesti. In 2007, cu fonduri de la bugetul local s-au introdus retele de canalizare pe trei strazi din cartierul Deal II.
La Botosani, inlocuirea retelelor se va face prin programul ISPA. Sunt 42,5 milioane de euro, asta inseamna 1.400 de miliarde de lei vechi. Este cea mai mare investitie in infrastructura de apa, pe care a cunoscut-o judetul Botosani. Reabilitarea retelei de canalizare in municipiul Suceava este o investitie prevazuta tot in programul ISPA. Bugetul pentru reabilitarea canalizarii este de 18,9 milioane de euro. La Falticeni este in derulare proiectul „Reabilitare si extindere sistem de canalizare, realizare sistem de colectare a apelor pluviale si furnizarea de facilitati pentru epurarea apelor uzate in municipiu”. Proiectul are o valoare de 50.000 de euro si se va derula cu fonduri europene.
Desi am devenit europeni cu acte in regula, in judetele Moldovei mai sunt zeci de strazi fara retea de canalizare. Reprezentantii societatii RAJAC Iasi sustin ca nu au o situatie exacta in acest sens, dar ca regia efectueaza lucrari mari de extindere a retelei, in special in strazile care urmeaza sa fie asfaltate in perioada imediat urmatoare. Si la Vaslui exista cartiere fara canalizare, dar sint prinse intr-un amplu proiect de reabilitare a intregii retele de apa-canal, inclusiv a statiilor de epurare din municipiul Vaslui, Negresti si Birlad.
Presedintele Consiliului Judetean Botosani, Constantin Contac, a dat si el asigurari ca proiectul privind aductiunea cu apa pentru alimentarea tuturor localitatilor din judet va fi finalizat in 2013. Proiectul cuprinde toate localitatile din judet si este estimat la o valoare de 240 de milioane de euro. Proiectul are in vedere alimentarea cu apa din raul Prut pentru toate localitatile din judet. Si la Cimpulung Moldovenesc exista zone in care nu s-a extins canalizarea, dar autoritatile locale au promis ca in viitorul nu prea indepartat, prin infuzie de fonduri, se va rezolva aceasta problema. Deocamdata lucrarile se afla in faza de pregatire a studiilor de fezabilitate, fara de care fondurile nu pot fi accesate.
Asadar, doar banii europeni pot ajuta autoritatile Moldovei sa iasa din impas si sa rezolve problema retelelor de canalizare.