Riscuri majore care ameninta mediile de afaceri

Cele mai mari pericole la care sunt expuse in acest an companiile din Romania sunt cele legate de cash-flow si de creditarea clientilor, apreciaza consultantii companiei Ernst & Young.

Criza financiara a stopat, anul trecut, cresterea eco-nomiei globale, care dura de aproximativ zece ani. Dar indicatorii macro ai economiei noastre inca nu au fost afectati in aceeasi masura ca in cazul statelor dezvoltate. Totusi, criza a inceput sa se simta tot mai puternic si in Romania, incepand cu ultimul trimestru al anului trecut.

“Pana in acest moment, declinul economiei globale a avut un impact in trepte asupra companiilor care opereaza in Romania. In primul val, cele mai afectate au fost companiile din domeniul productiei industriale, cum ar fi productia si procesarea otelului, auto, industria chimica, dar si acelea care opereaza in domeniul imobiliar”, sustine Laszlo Peter, consultant in cadrul Departamentului de Asistenta pentru Afaceri al Ernst & Young.

In cel de-al doilea val, au fost lovite companiile din industria bunurilor de folosinta indelungata, retailerii, furnizorii de servicii si cei care au operatiuni intense de import, iar cel de-al treilea val, si cel mai recent, a lovit toate celelalte sectoare.

In opinia consultantilor Ernst & Young, cele mai mari pericole la care sunt supuse firmele din Romania sunt problemele de cash-flow, riscul asumat prin creditarea clientilor, riscul ce deriva din structura finantarii firmei si cel legat de dificultatile in a accesa capitalul.

Este foarte important ca managementul sa se asigure ca firma are lichiditati corespunzatoare, cu ajutorul carora sa absoarba mai usor socurile din piata.

Mai multe detalii: www.capital.ro

Sursa: Capital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.