Tulcea: Proiect pentru realizarea unei statii de epurare a apelor uzate

Operatorul regional de servicii de apa si canalizare, Aquaserv Tulcea, a inceput intocmirea unui proiect care vizeaza realizarea unei statii de epurare a apelor uzate in municipiul resedinta de judet.

Proiectul, a carui valoare a fost deja estimata la 100 de milioane de euro, vizeaza imbunatatirea calitatii serviciilor publice de utilitati oferite populatiei din mediul rural si din orasele Tulcea, Sulina, Macin si Isaccea si are in vedere alinierea acestor servicii la normele europene.

Inainte de 2004, municipalitatea tulceana a inaintat autoritatilor centrale un proiect privind realizarea unei statii de epurare in oras, insa acesta a fost considerat neeligibil.

Proiectul care va fi finalizat in curand de societatea Aquaserv va fi inaintat autoritatilor centrale, municipalitatea sperand ca la inceputul anului viitor sa primeasca fondurile europene. La randul sau, directorul Agentiei de Protectie a Mediului (APM), Cadar Bectas, a declarat ca influenta municipiului Tulcea asupra calitatii apei Dunarii nu este una de anvergura.

Mai multe primarii din Delta Dunarii s-au aratat interesate de modul de atragere a fondurilor structurale in vederea realizarii unor statii de epurare, astfel incat, conform normelor Uniunii Europene, pana in 2017 toate comunitatile cu peste 2.000 de locuitori sa detina statii de epurare.

Potrivit informatiilor furnizate de Institutul National de Cercetare Delta Dunarii, mai multe specii de flora si fauna din Delta, a caror prezenta indica o calitate ridicata a apelor fluviului au disparut de-a lungul timpului. Una dintre aceste specii este libelula, pescarii batrani amintindu-si ca libelulele luminau malurile Dunarii in urma cu 50 de ani.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.