Federatia sindicatelor din agricultura Agrostar a reunit, pana in prezent, peste 500 de producatori agricoli, in 40 de grupuri, principalul obiectiv al acestui proiect fiind accesarea fondurilor europene.
„Principalul obiectiv este ca fermierii sa acceseze fonduri europene, iar acest scop se poate realiza daca producatorii sunt asociati in grupuri. Pana in prezent, am reunit circa 500 de producatori, legumicultori si pomicultori, in 40 de grupuri, din judetele Dambovita, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Galati sau Braila”, a spus Stefan Nicolae. Acesta a precizat ca vor urma discutii cu reprezentantii crescatorilor de animale, in vederea reunirii acestora in grupuri de producatori.
„In Uniunea Europeana, aceste sindicate ale micilor producatori sunt foarte puternice si acesta este si obiectivul nostru. Vom oferi fiecarui grup consultanta in elaborarea proiectelor pentru accesarea fondurilor europene, dar si pentru solicitarea subventiilor”, a explicat Stefan Nicolae.
Directorul in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Stefan Dragan, a declarat recent ca grupurile de producatori din sectorul legume si fructe, care vor primi recunoastere preliminara potrivit normelor europene, vor primi un sprijin pentru investitii de 40.000 de lei din bugetul de stat, din 2008.
Bugetul comunitar pentru sectorul fructelor si legumelor se ridica la 1,5 miliarde de euro pe an si va fi mentinut si dupa reforma sectorului. Principiul general al reformei este plata ajutoarelor pe o baza forfetara, in functie de numarul de hectare de pamant cultivate si nu in functie de volumele de productie. Mai mult, Comisia vrea sa intareasca organizatiile de producatori in fata marilor grupuri de distributie, pentru a-si negocia preturi mai bune, urmareste introducerea unor mecanisme pentru gestionarea crizelor si incurajeaza consumul de fructe si legume prin campanii publicitare.