Forumul national al Inovarii, la incheierea a 5 proiecte regionale in acest domeniu

Finalizarea a 5 proiecte regionale de Inovare va fi marcata printr-o manifestare comuna, in premiera la nivel national: Forumul Inovarii – aceasta a fost decizia reprezentantilor a 5 Agentii de Dezvoltare Regionala reuniti, la Targoviste.

La seminarul „Sistemul Regional de Inovare in Romania – schimb de experienta, realizarea de viitoare sinergii”, organizat de ADR Sud-Muntenia au participat reprezentantii Agentiilor de Dezvoltare Regionala: Sud-Muntenia, Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Est si Bucuresti Ilfov.

Proiectele care se afla in curs de implementare de catre toate aceste agentii (denumite generic proiecte RIS) vizeaza elaborarea Strategiilor de Inovare Regionala care sa asigure crearea unui climat cat mai propice inovarii ca si politica de dezvoltare regionala. Seminarul a beneficiat de prezenta reprezentantului Comisiei Europene, Sven Schade, ofiter de proiect responsabil de cele 5 proiecte RIS aflate in derulare in Romania, precum si a 3 dintre partenerii straini care contribuie cu experienta lor la implementarea cu succes a acestor proiecte. Acestea se afla intr-un stadiu avansat de implementare si vor fi finalizate in cursul anului 2008.

Astfel, inca 5 regiuni din Romania vor avea un document regional de referinta in domeniul cercetarii-dezvoltarii-inovarii (CDI) si o platforma de lansare pentru proiecte ulterioare. Odata cu asistarea implementarii proiectelor pilot ce vor rezulta in urma celor 5 proiecte, se preconizeaza crearea unei retele nationale care sa faciliteze comunicarea si sa focalizeze eforturile sustinute la nivelul regiunilor de dezvoltare. in acest scop, s-a convenit ca finalizarea celor 5 proiecte sa fie marcata printr-o prima manifestare comuna de anvergura, la nivel national, constituindu-se intr-un veritabil Forum al Inovarii.

Incepand din 1994, 120 de proiecte RIS, dintre care 34 in derulare, au fost implementate cu succes in 235 de regiuni din Europa. Uniunea Europeana isi propune sa devina pana in 2010 „cea mai competitiva si dinamica economie din lume, bazata pe cunoastere” – Agenda Lisabona, 2000.

Inovarea si antreprenoriatul reprezinta directii strategice la nivel european, „in special prin crearea de legaturi stabile intre institutele de cercetare si industrie, creand astfel conditii favorabile Cercetarii&Dezvoltarii”. Proiectul „Strategia Regionala de Inovare pentru Regiunea Nord-Vest”- REGIS-NW, finantat prin programul Cadru 6 al Uniunii Europene, are un buget de 440.819 Euro, din care 336.489 finantare nerambursabila din partea Comisiei Europene, restul de 104.330 reprezentand co-finantarea partenerilor implicati in proiect: ADR Nord-Vest si Institutul Tehnologic Aragon (Spania), Metron srl – exponent al Regiunii Abruzzo (Italia), ADR Vest (Romania). Proiectul a inceput in iunie 2005 si se va incheia in iunie 2008.

ADR Nord-Vest mai are un proiect deosebit de important in acest domeniu al Inovarii: Institutul Regional pentru Educatie, Cercetare si Transfer Tehnologic SA. Institutul a fost lansat oficial la data de 10 mai 2007 si are ca si actionari Consiliul Judetean Cluj, Consiliul Judetean Maramures, Consiliul Judetean Salaj, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Consiliul Judetean Satu Mare, Primaria Satu Mare, Universitatea Babes-Bolyai Cluj, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj, Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj, Universitatea de Arta si Design Cluj, Universitatea din Oradea, Universitatea de Nord Baia Mare, organizatia ARIES Transilvania si Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest. Obiectivul general al Institutului Regional este sa valorifice activitatile de cercetare&dezvoltare&inovare transformandu-le in activitati comerciale.

Pentru mai multe detalii:

Lia Valendorfean, expert relatii publice

Ioana Dragos, expert tehnic

Tel 0264/431550

Fax 0264/439222

E-mail: [email protected],

[email protected]

Website: www.nord-vest.ro

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top