Dezastru cu subventia de 50 de euro la Iasi

Peste 24.000 de tarani ieseni risca sa piarda subventia de 50 de euro pe hectar, promisa de la Uniunea Europeana.
Motivul il reprezinta declararea eronata a unor suprafete de teren, care se regasesc pe mai multe cereri.

“Nu stiu daca e rea-vointa sau probleme de ordin funciar, dar, daca oamenii nu cad de acord, risca sa piarda subventia pe o perioada de 3 ani. Daca pe un teren s-au emis mai multe certificate de proprietate, asta nu mai este problema noastra. Pana la sfarsitul lunii, vom finaliza controalele pentru cele trei esantioane desemnate de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura si ne asteptam sa mai primim in aceste zile inca un esantion”, a declarat Paul Kmen, directorul executiv al APIA Iasi.

Pana in acest moment, din cele 610 exploatatii pe care trebuie sa le verifice pana la sfarsitul acestei luni, inspectorii institutiei mai trebuie sa se deplaseze la 38 de ferme. Potrivit directorului executiv al APIA Iasi, aproximativ 40.600 de agricultori au depus cereri de subventionare a terenurilor, pentru o suprafata totala de 268.000 de hectare.

Suprafata supradeclarata depaseste 20.200 de hectare, dupa cum reiese din verificarile angajatilor APIA. Cele mai multe probleme sunt legate de terenurile in panta, pentru care lucrarile agricole nu au fost efectuate de-a lungul curbelor de nivel. La acestea se adauga buruienile descoperite pe terenurile lucrate doar partial, pamantul lasat in paragina, desi in cereri aparea ca fiind cultivat si supradeclararea suprafetelor pentru care s-au solicitat subventii.

Sursa: Evenimentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.