MCTI doreste extinderea retelelor de comunicatii

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei impreuna cu secretarul de stat pentru Comunicatii, Constantin Teodorescu, au participat la deschiderea celei de-a 6 editii a Conferintei International Broadband Communication – The Third Wave, eveniment desfasurat sub patronajul Comisiei pentru IT&C din Camera Deputatilor.

In cadrul conferintei, ministrul Iuliu Winkler a vorbit despre politicile si strategiile pe termen scurt si mediu ale Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) in vederea trecerii spre Societatea Informationala.

Potrivit ministrului, una dintre cele mai importante provocari este diminuarea decalajului digital dintre mediul urban si cel rural. Iuliu Winkler a amintit aici faptul ca MCTI are o serie de proiecte care vizeaza conectarea micilor comunitati urbane, dar si celor din mediul rural la Internet broadband, referindu-se la cel mai important proiect, respectiv “Economia Bazata pe Cunoastere”.

Ministrul a subliniat ca MCTI cauta solutii pentru extinderea retelelor de comunicatii de mare viteza si in mediul rural, stiut fiind faptul ca piata din Romania a inregistrat o crestere dinamica a numarului de conexiuni broadband, furnizorii acestui tip de conexiuni fiind grupati in marile aglomerari urbane.

Iuliu Winkler a mai mentionat ca strategia de dezvoltare a comunicatiilor in banda larga presupune proiecte de instalare a hotspot-urilor publice cu acces gratuit la Internet, amintind si de faptul ca la initiativa Guvernului au fost alocate 2,26 de milioane de lei pentru conectarea scolilor la Internet broadband.

In acest context, ministrul a aratat ca 70% din bugetul alocat MCTI este destinat proiectelor care vor urmari extinderea infrastructurii de comunicatii in banda larga. El a precizat ca se doreste ca proiectele care vor fi initiate de MCTI sa fie complementare celor realizate de beneficiarii fondurilor structurale administrate de minister.

Ministrul Comunicatiilor a apreciat ca punerea in practica a concepului de e-guvernare este o provocare importanta pentru Executiv si pentru MCTI. Apreciind ca gradul de informatizare a institutiilor din administratia publica a crescut suficient, Iuliu Winkler este de parere ca s-ar putea trece la conectarea acestora in retele nationale.

Iuliu Winkler a subliniat ca un rol deosebit de important in implementarea politicilor din sectorul IT&C il vor juca noile institutii, ANRCTI-ul trecut de curand sub control parlamentar si Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI), nou infiintata in cadrul MCTI.

Ministrul a precizat ca rolul ASSI va fi proiectarea si dezvoltarea unor sisteme de guvernare prin mijloace electronice ale administratiei publice centrale, urmand sa asigure si interoperabilitatea aplicatiilor de guvernare electronica, iar un prim pas in aplicarea practica a e-guvernarii ar fi reglementarea identificarii electronice a persoanelor.

Conform unor studii, aproape 90% din companiile din Romania dispun de cel putin o conexiune la internet, in timp ce 33% din gospodarii detin un computer. Utilizatorii de Internet au varste inre 15 si 40 de ani, iar cei care nu acceseaza acest serviciu sunt persoane cu varsta de peste 50 de ani, provenind in cea mai mare parte din mediul rural. in prezent, 18% din gospodariile din Romania au acces la Internet.

Date mai recente indica faptul ca la 30 iunie 2007 numarul de conexiuni la Internet era de 4,5 milioane, o crestere cu 78,2% fata de jumatatea anului 2006. Dintre acestea, exista 2,2 milioane de conexiuni la Internet broadband.

Principalele teme abordate in cadrul conferintei s-au referit la situatia pietei de telecomunicatii din Romania si la politicile de suport pentru dezvoltarea Internetului tip broadband.

La deschiderea Conferintei International Broadband Communication – The Third Wave a luat parte si premierul Calin Popescu-Tariceanu, care a vorbit despre programul Guvernului in domeniul IT&C, dar si despre bugetul alocat Ministerului Comunicatiilor pentru anul 2008.

Sursa: Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.