Cooperare romano-austriaca pentru accesarea fondurilor structurale

Viorel Palasca, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor s-a intalnit cu domnul dr. Christian Buchmann, membru in Guvernul landului austriac Steiermark, responsabil pe probleme de economie si finante.

La intalnire au participat reprezentanti ai Guvernului landului Steiermark, ai Camerei de Comert si Industrie din Graz si ai unor companii austriece din domeniul energetic, clustere precum si oficiali ai Ministerului Economiei si Finantelor.

In cadrul discutiilor au fost evaluate relatiile economice intre Romania si Austria, cu perspectiva dezvoltarii cooperarii economice bilaterale.

Cele doua parti si-au exprimat interesul in dezvoltarea unor proiecte comune in domeniul energetic, mediu, infrastructura, industria lemnului si auto, precum si in utilizarea experientei austriece in accesarea fondurilor structurale. In acest context, domnul dr. Christian Buchmann a transmis interesul companiilor austriece de a-si consolida prezenta pe piata romaneasca.

Domnul Viorel Palasca a precizat ca atragerea de investitii straine se va accentua si ca urmare a promovarii noii Legi a investitiilor, prin care se sustine crearea unor facilitati pentru investitori si stimularea mediului de afaceri.

In acelasi timp, oficialul MEF a subliniat buna colaborare din sectorul energetic, reiterand interesul Romaniei in continuarea cooperarii pentru realizarea proiectului “Nabucco”.

Un alt domeniu de interes pentru dezvoltarea parteneriatului romano-austriac este si cel al resurselor regenerabile, unde Romania poate valorifica experienta Austriei in proiectele de imbunatatire a eficientei energetice, crestere a utilizarii resurselor regenerabile de energie si realizarea investitiilor de mediu. In acest context s-a mentionat cooperarea privind piata certificatelor verzi, precum si comertul cu emisii.

La 31 decembrie 2006, Austria detinea locul 8 in schimburile comerciale ale Romaniei depasindu-se cifra record de 2 miliarde Euro schimburi comerciale.

La data de 30 iunie 2007 in Romania erau inregistrate 4.536 societati cu capital austriac, reprezentand 3,24 % din numarul total de societati comerciale cu participare straina de capital, iar capital social subscris, exprimat in valuta era de 2.137,58 milioane Euro (2.873,05 milioane Usd), situand Austria pe locul 2 in topul investitiilor straine in Romania.

Sursa: Ministerul Economiei si Finantelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.