MCTI este inscris in programul comunitar ICT PSP cu doua propuneri de proiecte

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), alaturi de alte organizatii europene participa cu doua propuneri de proiecte in cadrul programului comunitar din aria Societatii Informationale, ICT PSP. Apelul a durat aproximativ 4 luni, incheindu-se la 23 octombrie .

Obiectivul programului este exploatarea intregului potential media, al comunicatiilor si tehnologiei informatiilor pentru crearea premiselor de crestere economica si ocuparea fortei de munca in Europa.

La inceputul lunii iunie 2007 Comisia Europeana, prin intermediul MCTI a lansat, apeluri la propuneri aferente programelor comunitare din aria Societatii Informationale prin care sunt finantate proiecte ale institutiilor publice si ale mediului de afaceri. Pe 3 iulie, specialistii din cadrul ministerului au prezentat aspectele legate de eligibilitatea proiectelor si demersurile necesare accesarii fondurilor din programul ICT PSP.

Participarea MCTI se va concretiza in doua proiecte. Primul se refera la recunoasterea si interoperabilitatea documentelor electronice, din cadrul “Pilot Type B”. Proiectele pilot de tip B vizeaza implementarea si preluarea serviciilor inovative ce raspund nevoilor cetatenilor, administratiei publice si mediului de afaceri. in acest proiect s-au inscris 12 organizatii.

Al doilea proiect, “schimbul de experienta si gasirea unui acord in materie de TIC pentru incluziunea sociala”, face parte din retelele tematice care favorizeaza schimbul de bune practici prin grupuri de lucru si workshopuri (Thematic Network). La acest proiect au aplicat 16 organizatii.

Urmatoarea etapa a programului ICT PSP, cea de evaluare, se va derula in cursul lunii noiembrie 2007. Proiectele vor fi selectate de catre o comisie independenta.

ICT PSP (Programul de Sustinere a Politicilor in Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor ), inclus in Programul Cadru pentru Inovare si Competitivitate (CIP), se deruleaza pe o perioada de 7 ani (2007 – 2013) si are un buget total de 728,4 milioane euro. Temele ICT PSP vizeaza eficienta serviciilor de e-government, a celor de e-inclusion, e-procurement, e-Identity, serviciilor e-health si retelelor tematice.

Beneficiarii acestui program sunt institutiile publice dar si IMM-urile, pe domenii legate de cresterea durabila, masini inteligente si protectia datelor. Pentru anul in curs programul ICT PSP dispune de un buget de aproximativ 54 milioane euro.

Programul ICT PSP se incadreaza in initiativa i2010 care contine numeroase instrumente politice pentru o gama larga de domenii de interes. Asigurarea celei mai bune utilizari si asimilarea ICT este un obiectiv cheie al cadrului strategic de lucru pentru 2010, ale carei actiuni sunt finantate prin surse variate.

Sursa: Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.