Iasi: Unde s-au dus banii?

Primaria Iasi, condusa de Gheorghe Nichita, a cheltuit dupa doar un an de la contractarea mega-imprumutului de 100 de milioane de lei de la banca austriaca Dexia Kommunal Kredit jumatate din suma pentru doar cateva dintre proiectele anuntate.

Asa cum promitea edilul PSD-ist la momentul contractarii creditului, care indatoreaza orasul pentru 22 de ani, suma ar fi trebuit sa acopere zece mari proiecte de infrastructura. In acest moment, din cele 30 de milioane de euro, Primaria a cheltuit 12 milioane de euro.

La data de 21 octombrie au fost achitate facturi in valoare de 30.997.000 de lei, suma care reprezinta contravaloarea lucrarilor facute la proiectele aprobate de Consiliul Local (CL) pentru acest an.

Conform reprezentantilor municipalitatii, din cei 5,6 milioane de lei aprobati pentru realizarea sistemului informatic integrat al Primariei, au fost platiti aproape toti banii, 5,4 milioane de lei. Banii, reprezentand aproximativ 1,6 milioane de euro, au intrat in conturile firmei Ness Romania, condusa de cumatrul primarului Gheorghe Nichita, omul de afaceri Gabriel Mardarasevici.

Un alt cunoscut finantator al PSD-ului din precedenta campanie electorala, Ioan Prisecaru, a primit si el o felie importanta din imprumutul de la Dexia Kommunal Kredit. Pentru firma sa, Tess Conex dar si pentru Luxten Lighting, care a concesionat de la municipalitate iluminatul stradal, Primaria a achitat in ultimul an aproximativ 1,4 milioane de euro.

Cea mai mare parte a banilor cheltuiti pana acum de edili s-au dus insa pentru modernizarea strazilor. Pentru modernizarea liniilor de tramvai si reabilitarea strazilor am achitat 17,3 milioane de lei. Pentru cele doua proiecte, suma totala aprobata este de 45 de milioane de lei, insa lucrarile sunt platite in functie de finalizarea lor.

Din totalul de 40 de milioane de lei cheltuiti pana in prezent, au mai fost achitate pentru cadastrul general al Iasiului 2,5 milioane de euro, din totalul de 4,9 milioane aprobate, si 972.000 de lei pentru lucrarile la pasajul de la Hala Centrala.

Un proiect pus pe tapet de edilii ieseni la momentul indatorarii orasului a fost ridicarea pasarelei Octav Bancila. Proiectul, estimat initial la 20 de milioane de euro, a ramas inca pe hartie, lucrarile fiind amanate pentru 2008.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.