Start ISPA dupa un deceniu la Bistrita

Lucrarile la reteaua de apa si canalizare au demarat pe 31 octombrie 2007, la zece ani de la initierea unui proiect ce trebuie executat pana la finele lui 2009.

Zece ani au lucrat initiatorii proiectului, tone de hartie si zeci de expertize s-au dus pentru ca functionarii europeni sa dea unda verde pentru reabilitarea si extinderea sistemului de alimentare cu apa si canalizare a Bistritei.

Executia programului ISPA a demarat oficial ieri si va aduce apa si canalizare in casele bistritenilor din patru localitati componente ale municipiului: Viisoara, Sigmir, Unirea si Ghinda, dar si din 6 sate situate pe Valea Bargaului.

La finalul investitiei, in decembrie 2009, aproximativ 21.000 de bistriteni vor beneficia de apa potabila, iar de canalizare 25.000 de locuitori din apropierea capitalei de judet. In plus, raul Bistrita va fi mai curat, sustin autorii proiectului, deoarece va scapa de deversarile apelor uzate din amonte, considerate principal factor de poluare.

Costul proiectului asa cum a fost aprobat prin ISPA, programul de asistenta financiara nerambursabila al Uniunii Europene acordat tarilor in perioada de preaderare, este de 22,5 milioane de euro. Conform memorandumului semnat in 2004, ISPA suporta 75% din costuri prin grantul acordat, restul de 25%, adica 5,6 milioane revenind partii romane. Regia de apa din Bistrita, Aquabis, s-a imprumutat la Banca Europeana de Investitii pentru a suporta diferenta de costuri si a avut nevoie si de sprijin guveramental pentru accesarea imprumutului.

Regia a mai platit insa si costuri suplimentare, spune directorul Ioan Sandru, constand in cheltuieli neeligibile, comisioane de schimb, TVA, expertize pentru acordari de imprumuturi care i-a ridicat contributia la 9 milioane de euro.

Banii sunt insa si asa insuficienti sustin oficialii bistriteni. La demararea oficiala a proiectului, directorul Ioan Sandru a marturisit ca ar mai fi nevoie de 4,5 milioane de euro, rezultati din depasirea sumei la licitatia de executie.

Autoritatile bistritene spera ca banii sa fie alocati de guvern in timp util.

Regia de Apa Aquabis trebuie sa receptioneze integral lucrarile finantate de ISPA pana in decembrie 2009, altfel pierde banii. Termenul de executie este extrem de strans, tinand cont ca numai pentru canalizare trebuie inlocuite 250 de kilometri de conducta, potrivit conducerii Hidroconstructia, firma care realizeaza lucrarea. Pentru ca dupa castigarea licitatiei au mai trecut cinci luni pana la demararea lucrarilor, in asteptarea unei hotarari de guvern, timpul este in defavoarea bistritenilor.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top