Solicitarile pentru modernizarea vitei de vie, de doua ori mai mari decat fondurile europene

Solicitarile pentru obtinerea de fonduri europene destinate modernizarii si reconversiei plantatiilor de vita-de-vie sunt de doua ori mai mari, decat fondurile alocate. Valoarea proiectelor depuse se ridica la 40 milioane de euro, pentru campania 2007-2008, iar suprafata pentru care aceste proiecte au fost depuse depaseste 3.000 hectare.

Desi sectorul viti-vinicol atrage in totalitate fondurile europene de aproximativ 25 milioane euro, probabil statul va finanta restul proiectelor, in conditiile in care se mai poate face acest lucru pana in 2009. Fiind insuficiente, statul va acorda aceste fonduri dupa metoda primul venit-primul servit, a explicat Mihai Patic. Banii vor ajunge la viticultori in 2008, dupa finalizarea lucrarilor care vor fi verificate de un inspector pe masura efectuarii lor, potrivit prevederilor din proiect.

Sumele pe care le pot primi viticultorii pot incepe de la 4.000 de euro/hectar si pot ajunge la 14.800 de euro/hectar, in functie de lucrarile efectuate. Pentru reconversia soiurilor, suma maxima poate ajunge la 14.800 euro/hectar, la care se adauga 1.800 euro/hectar pentru pierderile suferite pana la intrerea vitei-de-vie pe rod, adica pentru trei campanii agricole. In cazul reamplasarii parcelelor, suma maxima este de 11.000 de euro/hectar, care este completat de 1.800 euro pentru pierderile suferite, iar pentru modernizarea plantatiilor se acorda pana la 6.000 de euro/hectar plus 1.200 euro pierderile de recolta in cei trei ani pana cand via va intra pe rod.

Pentru ca un proiect sa devina eligibil si sa primeasca fondurile europene este nevoie de ca parcela de vita-de-vie sa aiba o suprafata cuprinsa intre 0,30 de hectare si 150 de hectare, iar materialul saditor utilizat sa fie admis de legislatia in vigoare pentru infiintari de plantatii viticole.

Sursa: Rompres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.