Agricultorii nu sunt interesati de fondurile UE si pastreaza produsele pentru consumul propriu

Peste trei sferturi dintre agricultori (78%) nu sunt interesati sa inceapa o afacere si nici sa obtina fonduri europene, deoarece nu cunosc procedurile si nu au incredere ca vor fi finantati, preferand sa foloseasca in totalitate produsele pentru consum propriu, fara sa incheie polite de asigurare.

Majoritatea agricultorilor considera ca un profit ridicat poate fi obtinut doar prin subventii acordate de stat, iar cota de lapte alocata Romaniei de catre Uniunea Europeana este o necunoscuta pentru mai mult de doua treimi dintre acestia.

Concluziile rezulta din cea de-a doua editie a studiului sociologic intitulat “Barometrul Rural”, realizat de institutul Totem Communication pentru Agentia de Strategii Guvernamentale, in perioada noiembrie-decembrie 2007, privind perceptia populatiei din mediul rural fata de probleme precum integrarea europeana, calitatea vietii, educatia, sistemul de sanatate, migratia.

Studiul a fost realizat pe baza unui sondaj la nivelul a 1.511 persoane din mediul rural, cu o eroare tolerata de +/- 2,52 % la un nivel de incredere de 95%. Trei sferturi dintre respondenti detin in proprietate sau in folosinta un teren agricol (74,9%), cu un numar mediu de trei parcele arabile, dar majoritatea nu au intentia de a dezvolta in urmatorii doi ani o exploatatie agricola sau sa inceapa o afacere proprie.Suma medie investita in ultimul an pentru achizitionarea de materii prime si derularea lucrarilor agricole a fost de 2.000 lei, preturile mari fiind printre principalele motive pentru care terenurile raman nelucrate.

Marea majoritate a respondentilor nu si-au asigurat locuintele (88,7%) sau productia agricola (83,7%).

Sursa: Realitatea Romaneasca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.